Politika

SKANDAL: Diplomata koji je imao veze sa Zemunskim klanom postao ambasador!

Jugoslav Vukadinović, koji je svojevremeno sklonjen iz konzulata u Solunu zbog sumnji da je pomagao članu zemunskog klana Dejanu Milenkoviću Bagziju, krajem prošle godine je postavljen za ambasadora Srbije u Egiptu.

Ta informacija prošla je prilično nezapaženo u domaćoj javnosti, reklo bi se da je sve zaboravljeno, a biografija oprana.

UGAŠEN SIGNAL JEDINE NEZAVISNE TV U NOVOM SADU, DIREKTORKA ŠTRAJKUJE GLAĐU!

Od kada je bio generalni konzul u Solunu do danas prošlo je skoro 15 godina. Za to vreme Vukadinović je bio na nižim pozicijama u Ministarstvu spoljnih poslova, ali se uredno, kao da se ništa nije dogodilo, provlačio kroz sistem. Strpljivo je čekao svoju šansu. Od 2009. do 2013. bio je na službi u Nigeriji, a zatim odlazi u Egipat, prvo na mesto ministra savetnika, a zatim, u novembru 2017. dolazi na ambasadorsko mesto.

– U vreme kada je Bagzi uhapšen, na vlasti je bio DSS, koji je iz neobjašnjivih razloga bio blagonaklon prema toj ekipi. Mi u kući smo pretpostavljali da je to istovremeno razlog što Vukadinović nikada nije procesuiran. Država je verovatno htela i da zataška skandal koji je sve moglo da izazove, pa je on vraćen bez obrazloženja – kaže izvor iz MSP-a.

O ovom slučaju, kao i o hapšenja člana zemunskog klana Dejana Milenkovića Bagzija u Solunu (na slici iznad), pisano je i pre 14 godina. Milenković je planirao bekstvo iz Grčke, gde se nalazio, a prema zvaničnom saopštenju MUP-a, za to je znala i naša policija. Par sati pre nego što su Milenkoviću stavljene lisice, rukovodstvo srpske policije naredilo je punu pripravnost policajaca na graničnim prelazima zbog sumnje da će Milenković sa novim pasošem ući u Srbiju i Crnu Goru.

– Neko iz Beograda je ubrzo (posle posete supruge Jasne, 9. juna. 2004.) signalizirao Milenkoviću (na slici ispod) da je otkriven i da mora da beži iz Grčke. Ko je to uradio za sada se ne zna, niti je naša policija radila na tome. Milenković nije imao dokumenta i, zbog strogih kontrola, za bekstvo iz Grčke mu je bio potreban valjan pasoš, koji je, kako pretpostavlja grčka policija, trebalo da dobije baš u našem konzulatu. Od koga, nije poznato, jer je slučaj posle smenjivanja Vukadinovića zataškan – ispričao je izvor te 2004. godine.

Povlačenje generalnog konzula nikada nije dobilo zvaničan epilog. Jednostavno se zaboravilo, i tako bi i ostalo da Vukadinović nije imenovan za ambasadora u Egiptu.

Teško bi bilo zamisliti da posle onoga s čim se dovodi u vezu bude imenovan za ambasadora u nekoj evropskoj zemlji, što su znali i oni koji su mu pažljivo birali ambasade.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA JE GORE: VUČIĆ KOJI JE NEDORASTAO SVOJOJ FUNKCIJI ILI NJEGOVI GLUPAVI SAVETNICI?

Teško bi bilo zamisliti da posle onoga s čim se dovodi u vezu bude imenovan za ambasadora u nekoj evropskoj zemlji, što su znali i oni koji su mu pažljivo birali ambasade.

Mediji o Vukadinoviću 2004.

Nedeljnik “Vreme” svojevremeno je pisao da je Vukadinović došao na mesto generalnog konzula u oktobru 2001, posle jednog mandata u Makedoniji i osam meseci u zemlji.

– Kažu da je bio član JUL-a. Nije, međutim, kum Gorana Svilanovića, kako se pričalo okolo po SMIP-u. Tokom službe u Solunu izazvao je niz problema: nedisciplina (napuštao Grčku ne prijavljući putovanja SMIP-u); držao skupove solunskih Srba raznih vrsta (pretežno biznismena sumnjivog tipa) u konzulatu; rado primao pomoć sponzora itd. Osoblje konzulata optužilo ga je za korupciju i o tome postoje dokumenta u SMIP-u. Konkretno, da je od izvesnog Zorana – Zonje Petrovića, Arkanovog ortaka iz FK Obilić, primio ili kupio (nije jasno) izvesni “mercedes 220 D”, registarskog broja BG 17-10. Problem je bio u tome, piše u jednoj izjavi, što je vozilo bilo kradeno, pa je jedino moglo da se koristi sa diplomatskim tablicama “koje niko ne proverava” – piše u navedenoj belešci.

PROČITAJTE JOŠ: GINISOV REKORDER ODLAZI IZ VOJSKE SRBIJE!

(izvor: blic.rs)

Comments

comments