Društvo

Naprednjački kadrovi upropastili EPS, proizvodnja struje 200 miliona evra ispod plana

Termoelektrana „Nikola Tesla“ (TENT) u Obrenovcu prošle godine proizvela je 17,5 odsto struje manje nego što je predviđeno planom, zbog čega je uvoz struje u Srbiju bio veći, piše dnevni list Danas.

PROČITAJTE JOŠ: POLICAJCI ZAPOČINJU PROTESTE ISPRED SVIH POLICIJSKIH UPRAVA U ZEMLJI!

Ta količina planirane a neproizvedene struje vredela bi, kako se navodi, 200 miliona evra i predstavljala bi stabilne rezerve za elektrodistributivni sistem.

„Osnovni razlog zbog koga nije ispunjen plan je nestručno rukovođenje preduzećem pa bi se zbog tog manjka moglo desiti da bude oboren rast bruto domaćeg proizvoda za 0,5 odsto“, naveo je izvor Danasa.

Ističe se da je ukupna proizvodnja struje u EPS-u u prošloj godini bila veća za 1,2 odsto nego u 2017. godini, ali zbog rasta proizvodnje struje u hidroelektranama, a ne zbog dobrih rezultata termoelektrana u Obrenovcu i Kostolcu.

Za Danas je Elektroprivredi Srbije (EPS) rečeno da je u 2018. godini to preduzeće obezbedilo stabilno snabdevanje električnom energijom.

PROČITAJTE JOŠ: PENZIONERI IZAZVALI VUČIĆA NA TV DUEL!

„Proizvodnja u TENT-u je 2018. godine bila na nivou 96 odsto u odnosu na proizvodnju u 2017. godini, a pogrešno je posmatrati EPS-ove delove pojedinačno jer je reč o o složenom i povezanom sistemu u kojem funkcionišu termo i hidroelektrane i trgovina sa ciljem sigurnog snabdevanja i maksimiziranja profita“, naveli su u EPS-u.

Takođe je rečeno da je to preduzeće tokom novembra i decembra kupilo struju u vrednosti 39,96 miliona evra „što je 4,5 puta manje od onog što se navodi u nekim netačnim spekulacijama“.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ BEZ MASKE: ZAŠTO SU DECA USRED HEMOTERAPIJE IZLOŽENA OPASNOM VIRUSU?!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments