Društvo

EPIDEMIOLOG: Vučićeva odluka da poseti bolesno dete NERAZUMNA

Epidemiolog Zoran Radovanović, komentarišući jučerašnju posetu predsednika Aleksandra Vučića Institutu za majku i dete, u sezoni gripa, kaže da to nije razumno uraditi u okviru odeljenja hematoonkologije, gde su mališani osetljivi na svaku infekciju. On, za talas.rs, ističe da takva poseta nosi rizik koji ne može da se otkloni.

Epidemiolog doktor Zoran Radovanović kaže da deca, koja se nalaze na odeljenju hematoonkologije primaju imuno-supresivnu terapiju pošto im je otpornost jako smanjena lekovima, pa su osetljivi na svaku infekciju.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ BEZ MASKE: ZAŠTO SU DECA NA HEMOTERAPIJI BILA IZLOŽENA OPASNIM VIRUSIMA?!

Međutim, na pitanje da li je Vučićeva poseta uopšte moguća ili nije, u takvim okolnostima, doktor Radovanović (na slici ispod) odgovara da to pre svega nije razumno uraditi u okviru takvog bolničkog odeljenja.

U razgovoru za Talas, epidemiolog ističe da nije toliko strašno što je predsednik upao tamo gde ne sme, već je mnogo strašnije što ga niko nije sprečio. A najstrašnije od svega, kaže Radovanović, jeste što se niko nije usudio ni da Vučiću pravilno navuče zaštitnu odeću i masku i da ga spreči da dođe u dodir sa detetom.

Doktor Radovanović ističe da takva poseta sa sobom nosi rizik koji ne može da se otkloni.

PROČITAJTE JOŠ: PENZIONERI IZAZVALI VUČIĆA NA TV DUEL!

“Čak i da je Vučić imao kompletno zaštitno odelo, rukavice i masku, ni tada rizik ne bi bio u potpunosti otklonjen. Jedino majke mogu da borave sa decom, zato što je to i psihološki važno, ali takav boravak se radi po najstrožim propisima”, zaključuje doktor Radovanović.

Jedan od prisutnih doktora je pokušao da upozori predsednika da ne ulazi u sobu gde se nalazi obolelo dete, ali je Vučić ušao.

Na pitanje N1 o rizicima ove posete, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da najodgovornije tvrdi da je taj događaj organizovan po svim pravilima epidemiologa koji su dali, da slučajno neko ne bude ugrožen. “Ne možete ovo da poredite sa nekim dugim neorganizovanim ili sličnim stvarima. To su deca sa najtežim oboljenjima za koju je kranje neizvesno šta će biti i kad ima želju da hoće da vidi predsednika – a videli ste i onaj dečko Ognjen koji hoće da se slika sa njim, e onda kad ispoštujete sve to, onda je valjda najmanja stvar ispuniti želju tom detetu, mislim da to nije prevelika želja”, naveo je Lončar.

Podaci pokazuju da je od početka sezone obolelo više od 100.000 ljudi, dok je zbog komplikacija izazvanih gripom umrlo najmanje 30 osoba. Početak nedelje, prema tvrdnjama ministra zdravlja Zlatibora Lončara, beleži poboljšanje.

PROČITAJTE JOŠ: POLICAJCI ZAPOČINJU PROTESTE ISPRED SVIH POLICIJSKIH UPRAVA U ZEMLJI!

(izvor: N1)

Comments

comments