KoronaPolitika

NDM BGD: Zaštitnik građana da bude na strani građana, a ne član kriznog medijskog tima Vlade

Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva od zaštitnika građana da bude na strani građana, a ne “samo još jedan od članova Vladinog kriznog medijskog tima koji sinhronizovano deluje i promoviše poteze vlasti, umesto da obavlja funkciju nezavisnog kontrolora i korektivnog faktora rada organa uprave”.

“Podržavamo pokretanje postupka kontrole rada Gerontološkog centra u Nišu od strane Zaštitnika građana. Međutim, Zaštitnik građana bi morao da reaguje na kršenja prava građana i kada za to ne dobije odobrenje od vrha vlasti, što je u ovom slučaju jasno, jer je uhapšen direktor nadležne ustanove. Zaštitnik građana bi morao da bude odlučniji u kritici i postupku prema nadležnom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a ne da od istog zatraži samo da izvrši nadzor nad radom Gerontološkog centra, jer su u barem 10 ustanova socijalne zaštite, korisnici ustanova i zaposleni oboleli od virusa Covid 19”, navodi se u saopštenju NDM BGD.

Iz Inicijative pitaju zbog čega Zaštitnik građana nejednako postupa i po kom principu i pravilu bira kada će pokrenuti postupak, a kada će ćutati i praviti se da se ništa ne dešava.

“Zbog čega nije pokrenuo postupke protiv odgovornih u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje i protiv Ministarstva odbrane, kako bi se utvrdilo čiji su eventualni propusti doveli do toga da se zarazi veliki broj ljudi, uključujući pacijente, medicinsko osoblje i vojnike? Takođe, da li se Zaštitnik građana oglasio prilikom privođenja novinarke Ane Lalić koja je ukazala na propuste u radu zdravstvene ustanove i nedovoljno zaštitne opreme za lekare i medicinske tehničare? Da li se zapitao šta radi inspekcija rada nadležnog ministarstva u trunutku kada poslodavci teraju radnike na jugu Srbije da rade bez zaštitne opreme, kršeći pravila o bezbednosti na radu, u uslovima pandemije? Da li je reagovao na privođenja građana koji su uhapšeni zbog kršenja karantina na koji nisu bili upućeni odgovarajućim dokumentom”, navodi se u saopštenju Inicijative.

Inicijativa NDM BGD dalje navodi da je zaštitnik građana morao da zahteva da se izvrši inspekcija i provere uslovi rada u fabričkim postrojenjima, ali i da obavi posete pritvorskim jedinicama i proveri postupanje prema pritvorenima, zbog navodnog kršenja obaveze karantina, kao i da ukaže da su međunarodne preporuke da se primenjuju alternativne mere, u uslovima pandemije, kako ne bi došlo do izbijanja i širenja pandemije u pritvorima i zatvorima.

“Umesto da sistemski reaguje i deluje po pitanju kršenja prava građana, Zaštitnik građana obilazi karantine namenjene našim građanima koji su se vratili iz dijaspore u Subotici i Moroviću i privremene bolnice: Sajam u Beogradu i Sportski centar “Čair” u Nišu, ispostaviće se, isključivo u sklopu PR kampanje da ubedi javnost da su uslovi u privremenim ustanovama dobri, opisujući ih u superlativu. Na ovaj način, Zaštitnik građana se uključuje u kampanju optuživanja građana da su razmaženi i nedisciplinovani, jer su se građani drznuli da ukažu na neadekvatne uslove smeštaja i brige za zdravlje građana”, zaključuju iz NDM BGD.

Comments

comments