Društvo

“Nebojša Stefanović potvrdio da je Vulin štetno rukovodio sistemom odbrane”

“Izjava ministra Stefanovića, u kojoj kaže ‘ako hoćemo da imamo Vojsku, moramo da imamo vojnike’, potvrđuje da u Vojsci Srbije postoji kriza kadra i da je administracija prethodnog ministra odbrane Aleksandra Vulina lažno izveštavala javnost i državno rukovodstvo, prikrivajući stanje koje ozbiljno dovodi u pitanje operativnu sposobnost Vojske Srbije”, ocenio je danas Vojni sindikat Srbije.

Vojni sindikat Srbije istakao je da godinama ukazuje na problem masovnog napuštanja naše vojske od strane obučenih profesionalaca, kojih je u poslednje četiri godine manje za preko 5000.

“Na vojsku koja treba da broji oko 20.000 ljudi, to je čitava četvrtina. Ni približno tolike gubitke u ljudstvu nismo imali ni u poslednjem ratu”, ističe se i dodaje da smo na granici da naša Vojska neće moći da odgovori svojoj osnovnoj ustavnoj ulozi i svrsi postojanja.

Kako navodi Vojni sindikat Srbije, razlozi za napuštanje vojničkog stroja leže prvenstveno u lošim i ekstremno napornim uslovima rada, pri čemu dnevno angažovanje ukupnog sastava naše vojske iznosi više od 60% njenih kapaciteta.

“U takvoj situaciji, pripadnici vojske često rade više od propisanog radnog vremena, mesecima odsutni od svojih porodica, bez prava na ishranu u toku rada i sa platom manjom od prosečne u Srbiji, koju takvu prima više od 75% profesionalnih pripadnika Vojske Srbije. Spisak problema koji muče naše kolege je predugačak ali za sad nema ko da ih čuje”, navodi se u saopštenju.

Iz Vojnog sindikata Srbije poručuju da je nesaglediva šteta koja je našoj vojsci naneta lošim kadriranjem i rukovođenjem sistemom odbrane proteklih nekoliko godina, te da je pred vojskom težak jer “ono pripadnika što je u njoj ostalo, prilično je demoralisano i danas radi poslove više formacijskih mesta uz nadljudske napore, pa je veliko pitanje dokle će taj teret moći da podnose”.

“Na sve to u službi se stimulišu i unapređuju kadrovi koji u sistemu vrednosti na koji su pripadnici vojske navikli, nikad ne bi mogli da budu na važnim i rukovodećim pozicijama, što dodatno itekako negativno utiče na moral pripadnika Vojske, koji je danas takođe u krizi i daleko ispod onog koji smo imali na Paštriku i Košarama”, ocenjuje Vojni sindikat Srbije.

 

foto: mup.gov.rs

Comments

comments