Društvo

Nepostojeći ruski investicioni fond gradi “Beograd na vodi 2”?!

Dan pred posetu ruskog predsednika Vladimira Putina u Beogradu je eksplodirala medijska bomba čija je detonacija uzdrmala ceo region.

S pritajenom dozom zavisti mediji u Hrvatskoj, Makedoniji, BiH i Crnoj Gori preneli su ekskluzivnu vest beogradskog dnevnog lista Politika da je ruski investicioni fond „Marera properties“ zainteresovan da u novobeogradskom Bloku 18, preko puta „Beograda na vodi“, gradi poslovni centar od 350.000 kvadrata. Politika u tekstu „Blok 18 – novi siti nalik na NJujork, Pariz ili Singapur“ najavljuje da će „o ulaganju njihovog kapitala u beogradsko priobalje biti reči sutra, kada u Srbiju stiže predsednik Ruske Federacije“.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) SINDIKAT STAO UZ NAROD: IMAMO 1600 STRANICA DOKAZA DA VLAST KRADE IZBORE

Ni na dan posete, a ni sledeća tri dana niti u zvaničnim izveštajima ali ni u kuloarima nije bilo i nema ni reči o nečijoj zainteresovanosti da gradi „Beograd na vodi 2“ a kamoli da se o tome razgovaralo s Putinom. Nije se pohvalio ni domaćin, predsednik Srbije. Nije se oglasio ni neimenovani izvor iz gradske uprave koji je Politici dan pred posetu Putina doturio senzacionalnu vest.

Kako je moguće da tako spektakularna investicija bude jedina žrtva medijske bombe aktivirane iz Politike?

Objašnjenje je jednostavno.

Ruski investicioni fond „Marera properties“ – ne postoji.

Novinarsko traganje za bilo kakvim podatkom o postojanju investicionog fonda „Marera properties“ u Rusiji kao navedenoj zemlji porekla trajalo je od trenutka kad je Politika objavila ime tog fonda. Proverene su arhive nekoliko značajnijih ruskih medija (Komersant, agencije Tas i Interfaks, Vedomosti, Sputnjik, Raša tudej, Nezavisimaja gazeta, TV Russia1, Radio Eho Moskve, Izvestija, TV Russia 24, Ekonomičeskaja gazeta, NTV Russia) i ni u jednoj nije pronađen niti jedan podatak o postojanju investicionog fonda „Marera properties“. Kontaktirano je nekoliko specijalizovanih kompanija u Moskvi koje posluju na finansijskom tržištu Rusije i od svih je dobijen odgovor koji može otprilike ovako da se formuliše: „Naši pravnici proverili su da li je u poreskim ili registracionim bazama prisutna firma ili fond sa datim nazivom. Ni u jednoj bazi pod tim imenom nema ništa.“

Dakle, ruski investicioni fond „Marera properties“ ne postoji.

Odnosno, ne postoji u Rusiji.

Iz tog saznanja proizilazi činjenica da su Politika i njen izvor iz gradske uprave na najprizemniji način zloupotrebili ruskog predsednika Vladimira Putina za širenje lažnih vesti. Putin je otišao, a ostala je da smrdi bruka.

I sumnja.

Sumnja da li je možda neko iz gradske uprave s predumišljajem želeo domaćoj javnosti da pošalje šifrovanu poruku.

Poruka bi, prevedeno na običan jezik, mogla da glasi: neko je „bacio oko“ na 46,8 hektara između Starog tramvajskog mosta i mosta Gazela u Novom Beogradu. Taj „neko“ se sam deklarisao i predstavio kao „beogradsko predstavništvo ruskog investicionog fonda“, koje se bavi samo nekretninama i čija su ulaganja dugoročnog karaktera. Anonimni sagovornik iz preduzeća „Marera properties“ objasnio je Politici: „U novobeogradskom Bloku posedujemo pola hektara i izuzetno smo zainteresovani za razvoj tog područja kako bi i Beograd dobio svoj siti nalik na NJujork, Pariz ili Singapur. To bi trebalo da bude novi deo prestonice sa više od 350.000 kvadrata u kojima bi bio smešten centar poslovnih zbivanja ovog dela Evrope.“

Još se ne zna, piše Politika, da li će to zemljište „predstavništvo ruskog investicionog fonda“ dobiti u vlasništvo ili pod zakup i po kojoj ceni. A nije izvesno ni koliko će tačno od oko 50 hektara u Bloku 18 biti transformisano ruskim ulaganjem, kaže Politika i špekuliše da bi u tom budućem centru moglo da bude sedište srpske vlade i njenih organa i gradske uprave i njenih sekretarijata.

Ko je preduzeće „Marera properties“?

U Agenciji za privredne registre piše da se firma zove „Marera properties DOO Beograd“ (osnovana 17. 11. 2009) i da se bavi iznajmljivanjem vlastitih i iznajmljenih nekretnina i upravljanjem njima. Direktorka preduzeća je Milana Srećkov (prethodno radila u Viktorija grupi).

Na korporativnom sajtu preduzeća „Marera properties“ piše: „Mi čvrsto verujemo u rastući potencijal našeg poslovanja u Beogradu. Uz pomoć najnovijih ekonomskih reformi, Srbija je pozicionirana za progresivni razvoj i očekuje se da postane ekonomski tigar jugoistočne Evrope. Atraktivnost Beograda kao regionalnog poslovnog kapitala među svim vrstama biznisa se aktivno povećava i tražnja za prostorom će se nastaviti.“

„Marera properties“, prema podacima iz APR-a, ima upisan novčani kapital 48.346 dinara i unet nenovčani kapital (pasiva) 211.912.971 dinar. Poslovna imovina (aktiva) preduzeća bila je 2014. godine – 196.555.000 dinara, 2015. godine – 191.406.000 a 2016. godine – 280.302.000 dinara. Ali već 2017. godine imovina (u kojoj su najveća stavka nekretnine) značajno se uvećava – 1.567.958.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: U SLUČAJU DA RASPIŠE: DEMONSTRACIJE NA DAN IZBORA

Međutim, u posmatranom periodu preduzeće ima poslovni gubitak: 2014. godine – 16.430.000 dinara, 2015. godine – 23.377.000 dinara, 2016. godine – 21.379.000 dinara i 2017. godine – 13.083.000. dinara.

Među nekoliko nekretnina za iznajmljivanje u centru Beograda, oglašenih na korporativnom sajtu, posebnu pažnju privlači jedna – „Kalemegdan Business Center“. To je renovirana zgrada beogradske konfekcije BEKO čiji poslovni prostor „Marera properties“ nudi u najam.

BEKO kompleks pre 12 godina kupila je za 55,8 miliona evra grčka firma „Lamda“ s namerom da gradi ekskluzivne stanove i kancelarije. Deset godina lokacija je bila „zamrznuta“, da bi je 2017. godine Grci preprodali holandskoj kompaniji „Pinakl“. U junu 2017. godine gradonačelnik Siniša Mali i gradski urbanista Milutin Folić obećali su da će „Pinakl“ u proleće 2018. godine početi da gradi ekskluzivni stambeno-poslovni kvart koji će da projektuje čuveni arhitekta Boris Podreka. Na kraju se ispostavilo da firma „Marera properties“ nudi zainteresovanim klijentima kancelarije u bivšoj BEKO fabrici koje je renovirala po najvišim standardima. Inače, preduzeće se na sajtu reklamira kao vlasnik zgrada koje iznajmljuje. To se može smatrati već prilično velikim uspehom s obzirom da firma relativno skromne imovine i s gubitkom u poslovanju može da kupi lokaciju koju su Grci u „prvoj ruci“ 2007. godine platili 55,8 miliona evra. Svaki stručnjak za nekretnine potvrdiće bez mnogo premišljanja da lokacija nekadašnje BEKO konfekcije važi za „kapitalca“ u beogradskom rilestejtu.

I za kraj još jedno pitanje.

Ako nije firma-kćerka ruskog investicionog fonda, a nije jer Fond ne postoji, čije je onda preduzeće „Marera properties“? To pitanje ne bi bilo uopšte važno da „Marera properties DOO“ nije vlasnik supervredne Beko lokacije (120.000 kvadrata) i da nema ambiciju, a ima, da gradi u još vrednijem „Beogradu na vodi 2“ (350.000 kvadrata)? I zašto joj je važno da se pri svemu tome skriva iza „predstavništva“ nepostojećeg ruskog investicionog fonda?

PROČITAJTE JOŠ: SNP NAŠI: PISMO MAJCI ALEKSANDRA VUČIĆA

(izvor: danas.rs)

Comments

comments