Društvo

NI DOLAR od kineske investicije u RTB Bor ne ide u državnu kasu!

Novac koji će kineska kompanija „Zijin majning“ uložiti u Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor neće ići u budžet Srbije.

„Nijedan dolar od ukupno 1,46 milijardi, koliko je vredna kineska ponuda za RTB Bor, neće otići u budžet“, nezvanično je potvrđeno „Politici“ u Vladi Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: ŽIKA ŠARENICA SE BAHATIO NA RAČUN LESKOVČANA: SAMO SMEŠTAJ MU JE PLAĆEN 200 HILJADA!

List piše da država od transakcije za RTB Bor može da dobije novac samo po osnovu vraćanja dugova državnim poveriocima.

U Vladi Srbije nezvanično je rečeno i da država neće biti garant za kredite koje će komapnija „Zijan Majning“ uzimati kako bi ostvarila biznis plan.

Inače kineska kompanija Ziđin izabrana je nedavno za strateškog partnera za RTB Bor.

PROČITAJTE JOŠ: MI ĆEMO DA UČIMO DECU KAKO DA MISLE: EVO ZAŠTO JE BOLJE DA ANA BRNABIĆ VIŠE NIKAD NE PROGOVORI!

Ova firma je dostavila biznis plan od 1,46 milijardi dolara, zatraživši 63 odsto vlasništva u rudniku, a u septembru bi trebalo da uplati prvi novac i tako zaključi posao.

Resorni ministar Aleksandar Antić je rekao da se kompanija obavezala da zadrži svih 5.000 radnika, kao i da će obezbediti 200 miliona dolara za vraćanje decenijskih dugova.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će ulaganje „dići istočnu Srbiju“ i poslati zemlju na prvo mesto u „Ligi šampiona po privrednom rastu“.

Da li je najzad postignuto konačno rešenje za dugovima razoreni rudaski basen u Boru biće uskoro jasno. Rudarima je samo važno da posla bude.

PROČITAJTE JOŠ: EKSKLUZIVNI AUDIO: ANDREJ VUČIĆ JE UKRAO POSAO ANĐUSU

(izvor: beogradski-glas.rs/danas.rs)

Comments

comments