Politika

Niški naprednjaci počeli da kupuju “sigurne glasove” za predaju aerodroma?!

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ proverava informacije da vlast u gradskom javnom sektoru zapošljava odbornike Skupštine grada, kao i njihove rođake, kako bi obezbedila da oni sigurno glasaju za besplatno ustupanje aerodroma državi.

U vladajućoj koaliciji negiraju bilo kakav uticaj na odbornike, tvrdeći između ostalog da „za tim nema potrebe, jer imaju sigurnu većinu“. Prema nezvaničnim informacijama, prva zapošljavanja su počela navodno u aprilu, kada je najavljivano da će biti održana sednica Skupštine grada na kojoj će se odlučivati o vlasničkom statusu Aerodroma „Konstantin Veliki“. Gradsko veće Niša je 30. marta donelo odluku o besplatnom ustupanju osnivačkih prava, kompletne imovine, licenci i sertifikata aerodroma državi, na preporuku Vlade Srbije. Odluka je isprovocirala građanske proteste, u organizaciji Inicijative.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI SE NEKO ZAPITAO ODAKLE ŠEŠELJU 187 HILJADA DOLARA?!

– Ove informacije smo dobili smo informacije od pojedinaca iz samih gradskih institucija. Gradskim odbornicima, ali i sa njima povezanim licima, navodno se nude zaposlenja, odnosno poslovi u javnom sektoru u zamenu za siguran glas za odluku da se aerodrom pokloni državi. Aktivnosti Inicijative usmerene su, između ostalog, i na proveru ovakvih dojava, ističe član Inicijative Mladen Jovanović.

Jedini „slučaj“ odborničkog zapošljavanja koji se do sada pojavio u javnosti je zaposlenje odbornika SNS-a u Skupštini grada Uroša Radulovića. On je od 17. aprila zaposlen na neodređeno vreme u Gradskoj toplani, u kojoj je radio na određeno vreme od 2016., kada je dobio posao bez konkursa, zbog toga što je tom javnom komunalnom preduzeću, prema rečima tadašnjeg direktora Slobodana Maksimovića (SNS), „trebao hitno pravnik“.

U opoziciji do sada nisu iznosili konkretne podatke o ovakvim zapošljavanjima, a mišljenja o tome da li ih i koliko ima su podeljena. Oni koji ocenjuju da vlast predvođena SNS-om pribegava ovakvoj „trgovini glasovima odbornika“ smatraju da to čini, jer nema potrebnu većinu u Skupštini za izglasavanje odluke o aerodromu. Prema njihovim ocenama, to između ostalog potvrđuje i najnovije istraživanje javnog menjenja Nove srpske političke misli, po kojem su i pripadnici SNS-a protiv besplatnog ustupanja aerodroma državi. Istraživanje je pokazalo da bi polovina ispitanika na sledećim parlamentarnim izborima glasala za SNS, ali da istovremeno samo trećina njih podržava poklanjanje aerodroma.

PROČITAJTE JOŠ: POZDRAV ZA SINIŠU: ŠUT IZ SAVAMALE PRED MINISTARSTVOM FINANSIJA!

– Vlast u Nišu partijski zapošljava „svoje“ ljude od samog početka, te to nema direktne veze sa odlukom o aerodromu. Kada je reč o toj odluci, skloniji sam da poverujem da ona radije pribegava „batini“ nego „šargarepi“. Verujem da, nažalost, vlast ima većinu za izglasavanje odluke o aerodromu, a da su je obezbedili pritisci, odnosno strah odbornika da će trpeti posledice ili izgubiti privilegije ako glasaju drugačije. Jedina nepoznanica je pet odbornika SRS (kojima je Vojislav Šešelj navodno „preporučio“ da glasaju protiv besplatnog ustupanja aerodroma državi, p. a.), ali i bez njihovih glasova većina postoji, kaže Branislav Jovanović, zamenik šefa opozicione odborničke grupe „Niš moj grad“.

On navodi da tvrdnje o pritiscima na odbornike vladajuće koalicije potvrđuje otkaz koji je nedavno dobila bivša odbornica Jedinstvene Srbije Jelena Đorđević u javnom komunalnom preduzeću Objedinjena naplata, kao i njeno isključenje iz te stranke, samo zato što je javno kazala da će glasati protiv poklanjanja aerodroma državi. Đorđević je, inače, za naš list kazala da su joj u tadašnjoj stranci jasno rekli da će „ukoliko ne promeni mišljenje ostati bez posla“, te da je to „poruka iz SNS-a“.

Sednica Skupštine grada najpre je bila zakazana za 10. april, pa potom odložena i nekoliko puta nezvanično najavljivana, a da nije zakazivana. Zamenik gradonačelnika Miloš Banđur (SNS) je „precizirao“ da će sednica biti održana nakon gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena, čije se aktivnosti, inače, završavaju sutra.

Rok za prinudnu upravu

Maksimalni zakonski „razmak“ između dve skupštinske sednice je 90 dana. Kako je poslednja sednica Skupštine grada Niša održana 23. marta, krajnji rok za održavanje sledeće je 23. jun. Ukoliko ona do tada ne bude održana, Nišu preti uvođenje prinudne uprave, o čemu odlučuje Vlada Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: PRIVEDEN AUTOR SNIMKA NA KOME POLICAJAC KAŽNJAVA BICIKLISTU U NS!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments