Politika

Nova stranka demantuje Antića: Termoelektrane zagađuju šest puta više od dozvoljenog

Izvor; pistaljka

Nova stranka saopštila je da Izveštaj o stanju životne sredine demantuje izjavu ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića da termoelektrane Javnog preduzeća Elektro-privreda Srbije (EPS) nisu doprinele zagadjenju i da nema praškastog zagadjenja vazduha.

U saopštenju se ta stranka pozvala na Izveštaj o stanju životne sredine iz aprila 2019. godine, tačnije na deo koji se tiče podataka o emisiji praškastih materija iz termoelektrana gde se kao najveći emiteri PM čestica medju EPS-ovim termoelektranama navode TENT A, koja je u 2018. emitovala čak 2.999 tona ovih čestica, i TENT B sa 1.731 tonu.

Dodaju da je i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu naveo da su termoelektrane samo u 2018. godini prekoračile dozvoljene emisije, jer su iste bile šest puta veće od dozvoljene, a na “crnoj listi” našle su se i Toplana Vreoci Kolubara Prerada, Kostolac A2, Kostolac B i TENT A1-A3.

Foto: Marina Lopičić“A kako je Antić isuviše kratkog pamćenja da bi se sećao izveštaja od pre godinu dana, podsetićemo ga da su i svetske organizacije Health and Environment Alliance, ‘Greenpeace’ i druge, objavile da termoelektrane na zapadnom Balkanu, medju kojima EPS ima ubedljivo najveće kapacitete, ne truju konstantno samo gradjane njihovih država, već ugrožavaju javno zdravlje čitave Evrope. Kako Svetska zdravstvena organizacija ne poznaje termine ‘bezbedno’ ili ‘nisko’ zagadjenje vazduha česticama, prepuštamo ministru da odredi cenu prevremenog odlaska ljudi i dečjih bolesti”, navodi Nova stranka.

Takodje, ta stranka je podsetila da je protiv Srbije 15. januara pokrenut preliminarni postupak zbog nepoštovanja Direktive o velikim ložištima od strane Sekretarijata Energetske zajednice, organizacije čiji je Srbija član.

Izvor; N11


“Toliko o nepostojanju zagadjenja, kako to tvrdi ministar aktuelnog režima, režima koji guši gradjane Srbije, i to ne samo zagadjenim vazduhom, već i gaženjem ljudskih prava, slobode govora, mišljenja, medija, i protiv kojeg se moramo zajedno aktivno izboriti već u mesecima koji su pred nama”, istakla je Nova stranka.

Izvor: Beta

Comments

comments