Svet

Nove tenzije u svetu: Iran preti nuklearnim programom

Iran će nastaviti da sprovodi svoj nuklearni program ako predsednik SAD Donald Tramp u maju ne ostavi sankcije zamrznute, saopštio je u intervjuu za televiziju Si-Bi-Es ministar inostranih poslova Republike Mohamed Džavad Zarif.

– Moramo da imamo više opcija. One su spremne, uključujući i nastavak naših aktivnosti u nuklearnoj sferi sa još većim intenzitetom – rekao je Zarif.

Prema rečima šefa diplomatije Irana, “sve opcije su spremne” i odluka će biti doneta u odgovarajuće vreme.

Zarif je izjavio da međunarodna zajednica ne može da traži od Irana da se jednostrano pridržava dogovora “koji je već prekršen”.

– Od trenutka kada je Tramp stupio na dužnost, on se ne pridržava dogovora. On i njegova administracija su preduzeli sve mere da Iran ne dobije ekonomsku korist od dogovora – rekao je diplomata.

Prema mišljenju Zarifa, takvi koraci potkopavaju poverenje u Vašington.

Podsećamo, Tramp je 12. januara ove godine evropskim potpisnicima sporazuma iz 2015. godine uputio ultimatum da moraju da se slože u vezi sa “ispravljanjem užasnih propusta u nuklearnom sporazumu s Iranom“, koji je sklopljen tokom mandata njegovog prethodnika Baraka Obame, ili će u protivnom Bela kuća 12. maja obnoviti sankcije Iranu koje su sada obustavljene, čime će se povući iz sporazuma međunarodnih sila sa Teheranom.

(Izvor: vesti-online)

Comments

comments