Društvo

Novi Šarčevićev BLAM: Tvrdio da je test “procureo” iz škole, a u stvari je “provaljen” u štampariji

Jedna osoba uhapšena je zbog krađe maturskih testova iz matematike. Policija je saopštila da se 42-godišnji radnik štamparije Politika A.D. sumnjiči da je iz štamparije ukrao test. Vest je verovatno najviše iznenadila ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji već dva dana odbacuje mogućnost da su testovi “iscureli” iz štamparije.

Uhapšeni muškarac se sumnjči i da je, uz pomoć sina, došao do drugih roditelja i uz njihovu pomoć testove dalje distribuirao. Njemu je određeno zadržavanje od 48 sati i uz krivičnu prijavu će biti prosleđen nadležnom Višem tužilaštvu u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ: ŠARČEVIĆEV BEZOBRAZLUK NEMA GRANICE: “PRENESITE LADNO DA SAM PODNEO OSTAVKU”!

Istorija se ponavlja. Kao i 2013. i sada je radnik štamparije koja je štampala testove za malu maturu uhapšen zbog kradje.

Loading…

“On se sumnjiči da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom je ukrao test iz matematike. Nakon toga on je, sumnja se, otišao u toalet gde je test uslikao telefonom, a potom je taj primerak bacio u ve-ce šolju i uništio ga”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Osumnjičeni je to uradio kako bi test odneo sinu, koji je maturant jedne osnovne škole u Beogradu, kako bi mu pomogao da lakše položi završni ispit.

Ta vest verovatno je najviše iznenadila Ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji već dva dana odbacuje bilo kakvu mogućnost da su testovi “iscureli” iz štamparije. Osnov za to ubeđenje pronašao je u navodnom izveštaju policije, koji je i pokazao javnosti gostujući na javnom servisu.

Tvrdio je da su u to umešane tri ženske osobe koje imaju veze sa školom u Zemunu. Te tvrdnje je i ponovio.

“Po mojoj pretpostavci, nemojte da me držite za reč, čekam kompletan izveštaj, ali to sam rekao i prvog dana da je neko od direktora bio neoprezan, odnosno da je bio opušten. I to ćemo ustanoviti. I to je ta odgovornost”, rekao je Šarčević.

Ministar je objašnjavao novinarima da je procedurom javne nabavke regulisano da kompletan proces štampanja testova za maturu prate policija i BIA, kao i da se odvija pod kamerama. Zbog toga je ministar bio ubeđen da oni nisu pre vremena “izašli” iz štamparije Politika a.d.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): OSMACI SE OKUPILI ŠIROM SRBIJE

“To je začepljena rupa. To je sve pod kamerama i to se za tri godine obezbedilo”, istakao je Šarčević.

Bio je ubeđen da se neće ponoviti slučaj iz 2013. godine, kada je Zorica Matić, tadašnja radnica Službenog glasnika, koja je te godine bila zadužena za štampu, u grudnjaku iznela testove. Policija je tada utvrdila da je time zaradila oko 200 evra, a da su testovi kasnije prodavani za 2.000 dinara. Matić je dve godine kasnije osuđena na uslovnu kaznu od četiri meseca.

BOGOLJUB MILOSAVLJEVIĆ

“Gospođa je blago osuđena, ali pretpostavljam da je došlo do gubitka posla, što je jedna ozbiljnija mera i jedna ozbiljnija posledica koja je nju pogodila. Ali u svakom slučaju, da je ta kazna koja je tada izrečena bila oštrija i za nju i druge koje su učestvovali u prodaji testova, verujem da bi to bila pouka”, rekao je Bogoljub Milosavljević.

I dok je Matić prestala da radi u Službenom glasniku nakon afere, nepoznato je kakva sudbina, prema internim pravilima, čeka ovogodišnjeg prestupnika.

Direktor štamparije Politika a.d, koja je za taj posao bila zadužena ove godine, nije bio dostupan za razgovor zbog poslovnih obaveza, pa nismo mogli da saznamo da li će, ukoliko i sud potvrdi da je ukrao testove, njihov radnik dobiti otkaz.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ U EPIZODI TOPLOTNI UDAR: PREDSEDNIK SNS NAREDIO HITNU POPRAVKU KLIMA U PIONIRU?!

(izvor: N1)

Comments

comments