Društvo

NOVI SKANDAL SRPSKE DIPLOMATIJE: Diplomate se ne podnose pa prave skandale po Beču

Diplomatskim predstavništvima Srbije potrebno je ozbiljno “provetravanje”, o čemu svedoči i situacija u Austriji – već duže vreme u zavadi su dve najvažnije diplomatske figure Srbije u toj zemlji – ambasador Pero Janković i šefica stalne misije pri OEBS-u Roksanda Ninčić, saznaje “Blic”.

Ova ambasada je, inače, veoma važna za Srbiju jer je jedno od konzularno najangažovanijih predstavništava, pošto u Austriji živi više od 300.000 građana Srbije.

Janković je nedavno opozvan sa funkcije, a izvor “Blica” kaže da sukob Ninčićeve i Jankovića tinja već duže vreme i da onemogućava normalno funkcionisanje.

– Janković je ambasador za bilateralu, i Ninčićeva ima zvanje ambasadora, ali za multilateralu. Oboje su veoma važni za funkcionisanje ambasade, ali je situacija takva da njih dvoje, iako žive u istoj zgradi, ne govore jedno s drugim. Zbog toga je nastao ogroman problem kada je trebalo organizovati i proslaviti Dan državnosti. Šef misije pri OEBS uvek učestvuje u organizaciji, ali je njihov sukob otišao toliko daleko da Ninčićeva ne samo što nije učestvovala u organizaciji nego se nije ni pojavila na svečanosti. Sve zvanice su to primetile, sve to stvara jako lošu sliku o našoj zemlji – navodi izvor “Blica”.

BečFOTO: WIKIPEDIA
Beč

Posledice njihovog sukoba je osetila, prema rečima našeg sagovornika, prošle godine i predsednica Skupštine Maja Gojković, koja se žalila da prilikom posete Beču nije dočekana kako dolikuje.

– Dolazak predsednice Skupštine je u rangu najviših poseta, primenjuje se poseban protokol. To znači da su joj ambasadori na raspolaganju, uslovno rečeno, 24 sata i da oba ambasadora sa njom budu na svim događajima. Od dočeka na aerodromu pa do sastanaka koje ima i izlaska iz zemlje u kojoj gostuje, ambasada mora da se pobrine da sve teče kako treba. U Beču to nije bio slučaj, i sa time je upoznato Ministarstvo spoljnih poslova – kaže naš izvor.

Inače, ambasada u Beču je jedna od prvih koja je pre nekoliko meseci kontrolisana. Za taj posao bili su zaduženi državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev i pomoćnik ministra za konzularne poslove, ambasador Aco Jovanović. Nakon te kontrole, Janković je krajem februara opozvan, a zvanično objašnjenje je da mu je istekao petogodišnji mandat, mada je veliki broj ambasadora i dalje na funkciji iako bi trebalo da su u penziji.

Rodić novi ambasador u Austriji

Pero Janković biće ambasador u Beču do juna, a na njegovu poziciju doći će bivši šef BIA i aktuelni ambasador u Azerbejdžanu Nebojša Rodić.

Nebojša RodićFOTO: MINISTARSTVO INOSTRANIH POSLOVA / PROMO
Nebojša Rodić

Očekuje se da će sa njegovim dolaskom odnosi u bečkoj ambasadi funkcionisati kako treba. Rodić je, inače, bio i ministar odbrane, a u javnosti je ostao upamćen i po tome što je na posao dolazio u 6.30 ujutru, i to biciklom.

(Izvor: Blic.rs)

Comments

comments