Društvo

Novinarka Ana Lalić ponovo na meti: Isekli joj gumu na automobilu!

Novinarki Ani Lalić, koja je svojevremeno bila uhapšena nakon što je napisala tekst o stanju u KC Vojvodina, isečena je guma na automobilu, i to nedugo nakon što je poslala pitanja pokrajinskom sekretaru za zdravstvo Zoranu Gojkoviću o nagodbi koju je napravio sa Tužilaštvom zbog falsifikovanja lekarskog uverenja.

To je saopštilo uredništvo portala nova.rs, gde Ana Lalić radi, navodeći da je novinarka ponovo na meti državom ohrabrenih huligana.

“Ovoga puta, kao rezultat višenedeljne hajke na našu redakciju i koleginicu Lalić koja je predvođena najvišim funkcionerima države, stradale su gume na Aninom automobilu. To je primetila jutro nakon što je poslala pitanja pokrajinskom sekretaru za zdravstvo Zoranu Gojkoviću o nagodbi koju je napravio sa Tužilaštvom zbog falsifikovanja lekarskog uverenja. S obzirom na to da se situacija šablonski ponavlja, ova dva događaja moramo povezati. Ana je već jednom dobila opomenu”, navodi se iz redakcije nova.rs.

Uredništvo portala podsetilo je da je Ana Lalić bila uhapšena 1. aprila, nekoliko sati nakon objave teksta o stanju u Kliničkom centru Vojvodine, te da je od tog dana izložena brutalnim optužbama i uvredama.

“Premijerka Ana Brnabić je na javnom servisu RTS rekla da Ana Lalić laže. Režimski mediji su optuživali našu koleginicu za izazivanje panike, iako je samo ukazala na problem u ključnoj zdravstvenoj instituciji u Vojvodini. Predsednik Srbije se sledećeg dana na konferenciji za novinare pravio da ništa ne zna o hapšenju novinara usred vanrednog stanja. Ko zna koliko bi bila u pritvoru da na takav diktatorski potez vlasti nisu reagovale međunarodne organizacije.

Danima posle toga dobijali smo pretnje – i Ana Lalić i cela redakcija Nova.rs. Sasvim očekivano s obzirom na to da je država na Anu Lalić nahuškala svoje kerove”, navodi se u saopštenju redakcije nova.rs.

Sa nova.rs podsećaju da je krivična prijava protiv Ane Lalić odbačena, ali da to “za režimske medije koji su je optuživali nije bila vest”.

“Odbacivanje krivične prijave, odnosno potvrda da je u svom tekstu pisala istinu, proteklo je u tišini, a i premijerka je zanemela. Nije se izvinila zato što je novinarku nazvala lažovom. Zbog toga, redakcija Nova.rs ukoliko se desi nešto Ani Lalić ili bilo kom drugom članu redakcije smatraće odgovornim državu Srbiju i njene najviše funkcionere. Ova situacija realno pokazuje kakva je sloboda medija u Srbiji. To zna i Evropska komisija i ovi primeri će se, nažalost, sigurno naći u sledećem izveštaju o napretku Srbije u evropskim integracijama. Gospodo, ne možemo svi da budemo režimski novinari. Neko mora da se bavi i istinom. Svesni smo cene koju plaćamo zbog toga, ali smo spremni da je podnesemo da bismo pošteno mogli da radimo svoj posao”, poručuju sa portala nova.rs.

Sama Ana Lalić ispričala je da je jutros oko 11 sati krenula na teren svojim automobilom, kada je ustanovila da joj je neko probušio gumu.

“Jutros sam oko 11 sati krenula na teren novinarskim poslom, ušla u dvorište svoje zgrade gde nam se nalazi parking i sela u automobila i krenula. Tada sam čula zvuk kako nešto grebe po betonu. Zaustavila sam automobil i izašla iz vozila, kada sam iza zadnje leve gume videla da viri komad metala. Pokuašala sam da ga izvučem, ali je bio duboko usađen”, kaže Lalić, a prenosi nova.rs.


foto: Ana Lalić/nova.rs

Kako navodi, s obzirom da automobil pet dana nije pomerala iz dvorišta i činjenice da se već nedeljama nalazi na meti raznih pretnji i napada, odlučila je da, uz konsultaciju sa svojim advokatom, ceo slučaj prijavi policiji.

“Policija je obavila uviđaj i pregledali su moj automobil, kao i celo dvorište kako bi eventualno videli da li je pomenuti predmet možda mogao da se sam od sebe zarije u gumu. Ipak, nisu pronašli ništa. Nakon toga su došli kriminalistički tehničari, koji su izvukli komad oštrog metala iz moje gume. Ono što je bitno jeste da postoji video nadzor u zgradi i policija je zatražila od predsednika kućnog saveta da se pregledaju sve kamere unazad pet dana, koliko nisam pomerala automobil iz dvorišta”, navodi novinarka.

 

 

Comments

comments