Korona

ZABRINJAVAJUĆE Lekar iz Italije: ”Izlečeni se teško vraćaju normalnom životu!”

Dr Pjero Klavario, kardiolog i specijalista fizikalne medicine iz ASL3 bolnice u Đenovi, potvrdio je ono o čemu se već dugo pretpostavlja. On je rekao da se pacijent nakon oporavka od korone teško vraća normalnom životu, te je ocenio kao obavezno, hitno uvođenje “postkorona” odeljenja svim zemljama pogođenim kovidom – 19.

“Uobičajeno se brinemo o kardiološkim pacijentima nakon akutne faze, ili zbog akutnih koronarnih sindroma ili nakon kardioloških operacija. Ubrzo nakon početka epidemije kovid-19 shvatili smo da ćemo se pre ili kasnije morati brinuti i za preživele od kovid-19. U isto to vreme naš dispanzer bio je zatvoren i odlučili smo da prenamenimo kardiološki rehabilitacioni centar u centar za procenu i evaluaciju prebolelih od kovid-19”, objašnjava za dr. Klavario.

On kaže da će takvi centri ili barem nekakav oblik organizovane medicinske brige evidentno biti potreba i u drugim zemljama te se već danas govori o postkorona sindromu.

Kako se taj sindrom manifestuje, svedoči dr Klavario i njegovi saradnici, koji su zbog iskustva epidemije u Italiji ponajpre očekivali da im sledi borba s posledicama na plućima izlečenih od ove bolesti.

“Većina italijanskih lekara bojala se hroničnih plućnih posledica i dosad smo ih i videli određeni broj, ali ne onoliko koliko smo očekivali. Glavno je pitanje osećaju li se ljudi nakon kovid-19 normalno ili su njihovi kapaciteti redukovani i zašto.

Odgovor je da većina ima simptome, i one psihološke, te oko 15 odsto njih ima posttraumatski stresni poremećaj. Većina ih ima smanjene funkcionalne kapacitete, smanjene kapacitete za fizičku aktivnost i tome je uglavnom razlog gubitak snage u mišićima”, objašnjava ovaj lekara.

Dodaje da se, uprkos manjem broju posledica koje je virus ostavio na plućima od očekivanih, pacijenti jednostavno ne osećaju dobro što on pripisuje, prema dosadašnjem iskustvu, upravo gubitku snage i problemima s mišićima. Dobra je vest, kaže, što se tokom rehabilitacije mogu dosta brzo oporaviti i dodaje da ljude treba upozoriti da se nakon infekcije koronavirusom mogu osećati loše, ali da to neće trajati zauvek.

“Rehabilitacija i telesno vežbanje mogu puno pomoći i ubrzati oporavak, pa i skratiti vreme koje je za njega potrebno”, poručuje dr Klavario.

Osim posledica za mentalno zdravlje, taj fizički osećaj umora, slabosti i manjka energije prema iskustvu rada ove “postkorona” ambulante može se rešiti rehabilitacijom. Ono što se u poslednje vreme često napominje, nakon jednog stručnog rada, neurološke su posledice koje ostavlja kovid-19, za koje dr Klavario još ne može dati jasan zaključak, ali za šta takođe postoje određene sumnje.

U svakom slučaju pacijenti koji se nakon ove infekcije ne osećaju, da tako kažemo, svojima, u ovoj rehabilitaciji inicijalno prolaze istu proceduru u startu.

Ostaje nam da vidimo da li će, i kad, ovo “odeljenje” biti uvedeno i u Srbiji.

 

Foto: Unsplash

Comments

comments