Društvo

Oglasio se: “Zaštitnik građana” uputio poruku političarima i medijima

Pašalić je u saopštenju konstatovao da pritiska na medije i dalje ima, često i kroz direktne napade na novinare

Zoran Pašalić traži da se uzdrži pritisak prema mediji a novinari da prestanu da budu nepristojni
Zoran Pašalić traži da se uzdrži pritisak prema mediji a novinari da prestanu da budu nepristojniFOTO: FONET

Zaštitnik građana Zoran Pašalić danas je, uoči Svetskog dana slobode medija, 3. maja, pozvao sve društvene i državne aktere i organizacije, a posebno nosioce političkih i javnih funkcija, da se uzdrže od svakog oblika pritiska na medije, na njihovu uredjivačku politiku i novinare, dok je medije pozvao da razvijaju princip odgovornog i nepristrasnog novinarstva.

Pašalić je u saopštenju konstatovao da pritisaka na medije i dalje ima, često i kroz direktne napade na novinare.

Podsetio je da su prošle godine, po podacima medijskih udruženja, zabeležena 92 napada na novinare, a u prva četiri meseca ove godine čak 30, medju kojima dva fizička napada, šest verbalnih pretnji i 22 slučaja pritiska.

Novinari, obraćajući se Zaštitniku gradjana, ukazuju da su pored pritisaka, izloženi i neprimerenom ophodjenju javne vlasti, upozoravaju da rade bez ugovora i zagarantovanih zarada, da im se onemogućava sindikalno organizovanje, naveo je Pašalić.

Dodao je da takav položaj novinara i medija ruši medijsku slobodu i novinarsku profesiju, a pravo na informisanje gradjana čini teško ostvarivim.

“Razvoj demokratskih društava koja u potpunosti teže ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava, neodvojivo je povezan sa osvajanjem sloboda, uključujući i medijske. Demokratija i jake institucije ne mogu postojati bez slobodnih i odgovornih medija, kao i ostvarivanja prava građana na informisanje”, ukazao je Pašalić.

(Izvor: Espreso.rs)

 

Comments

comments