Društvo

Opština isisala imovinu, ugasila firmu i ostavila radnike bez 18 plata!

Pre nepuna dva meseca opštinske vlasti u Smederevskoj Palanci ugasile su JKP „Pijaca, zelenilo i čistoća“, bez posla je ostalo 46 radnika, a većini, kako tvrde za Danas sada već bivši radnici ovog preduzeća, nisu isplaćene zaostale zarade, tako da se nekima duguje i 18 plata.

„U februaru ove godine Privremeni organ lokalne samouprave doneo je odluku da se ovom preduzeću oduzimaju sve delatnosti i da se dodeljuju drugom javnom preduzeću JKP Opštinska groblja. Polovinom oktobra firma je likvidirana, a radnicima su ostali dužni 18 zarada, jednoj porodilji i 20 zarada“, ističu radnici za naš list.

PROČITAJTE JOŠ: “GSP-U FALI 300 VOZAČA, PRETI KOLAPS”!

Firma je, kako kažu, još tada ostala bez ijedne delatnosti iako je imala zelenu pijacu, mini robnu pijacu, robnu pijacu i naplatu parkinga. NJih su, kako tvrde, tada poslali na godišnje odmore, potom im dali slobodne dane, da bi ih početkom septembra poslali na plaćeno od 45 radnih dana zbog smanjenog obima posla. Posao u JKP Opštinska groblja nikome od njih nije ponuđen, a nakon što je preduzeće otišlo u likvidaciju rečeno im je da ne mogu da se naplate.

„Gotovo svi odlazimo na biro za zapošljavanje, osim nekoliko ljudi koji prelaze u tu firmu kojoj su dali naše delatnosti i u druge ustanove“, napominju radnici ovog preduzeća.

Od predsednika Opštine Nikole Vučena (na slici iznad) nismo dobili odgovore na to da li je tačno da se ljudima duguje toliko zarada, kao i ko je uspeo i da li je neko uspeo da naplati svoja dugovanja, kao i kada će radnicima ovog opštinskog preduzeća biti isplaćeno ono što su zaradili. Odgovor od predsednika opštine nismo dobili ni na pitanje da li ima novca za isplatu, koliko je novozaposlenih u Grobljima i da li je radnicima, kako tvrde, obećao isplatu dugovanja. Na ovo poslednje smo odgovor, međutim, pronašli na portalu palankadanas.com na kom se nalazi video-snimak sa sednice SO ovog grada od 15. oktobra ove godine na kojoj predsednik Opštine potvrđuje da, između ostalih, zbog dugovanja Opština mora da ugasi JKP „Pijaca, zelenilo i čistoća“, ali da će radnicima biti isplaćena sva dugovanja.

PROČITAJTE JOŠ: POLICIJA PO NALOGU SNS-A HAPSI OPOZICIONE KANDIDATE U LUČANIMA!

– Nećemo ostati dužni, imaćete zakonski period da prijavite svoja potraživanja. Mi ćemo kao i do sada, svakog meseca u kontinuitetu isplaćivati zaostale zarade. Potrudićemo se svim silama da taj rok skratimo, u teškoj smo situaciji, ali smo sav teret i svu odgovornost preuzeli na nas. Niko od vas neće ostati, a da mu se do dinara ne isplate plate koje su duguju, iako smo ih nasledili od prethodnika – rekao je Nikola Vučen na sednici SO Smederevska Palanka polovinom oktobra. On je tada naglasio da je gašenje „neminovno“, i da zbog nesavesnog rukovođenja prethodne demokratske vlasti u ovom gradu imaju troškove koje ne mogu, niti žele da servisiraju.

Međutim, izgleda da od ovog obećanja nema ništa, jer radnici i dva meseca posle njega ne dobijaju zaostale zarade, a kako će ovo komunalno preduzeće uskoro završiti u stečaju od naplate, kako za Danas tvrdi stečajni upravnik Slavoljub Milić, izgleda nema ništa.

– Stekli su se gotovo svi uslovi za pokretanje stečaja i po zakonu ja sam dužan da pokrenem stečaj i to ću uskoro uraditi – kaže Milić.

On napominje da se radnicima za zarade duguje za 10 meseci ove i osam meseci prošle godine, ali da će i radnici i dobavljači kao jedini poverioci teško moći da naplate ta dugovanja jer firma nema imovinu.

– Ovo preduzeće se finansiralo iz svojih prihoda, samo 10 odsto je subvencionisala Opština. Firma je u blokadi 16 miliona dinara i ta blokada traje dve godine neprekidno. Imovina je odlukom SO preneta na Opštinska groblja, tako da nema ništa iz čega bi moglo da se naplati tih 50 miliona dinara kolika su ukupna potraživanja – napominje Slavoljub Milić.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆ JE OTVORENO PRIZNAO DA JE ZNAO ZA KUPOVINU KOPERNIKUSA, O2 I PRVE”

(izvor: danas.rs)

Comments

comments