Politika

“Orlića i Martinovića niko nije NI VIDEO u školi, a uzimaju platu”. Profesorke iz Ćuprije iznele istinu o naprednjacima

Ja sam bila do 30. septembra zaposlena i nikada nijednog nisam videla, kaže profesorka Suzana Milutinović.

Pošto je priča o Visokoj medicinskoj školi iz Ćuprije dospela u javnost, pred novinarima su se pojavili i neki od bivših predavača te škole, koji su ostali bez posla u vreme kada su u školi anagažovani visoki funkcioneri Srpske napredne stranke.

Došli su u Skupštinu Srbije, na poziv opozicione Demokratske stranke. Tvrde da su osim nezakonitog angažovanja funkcionera vladajuće partije ukazivali i na druge zloupotrebe rukovodstva škole, ali da im odgovor ne stiže ni sa jedne adrese.

PROČITAJTE JOŠ: SAV LJUDSKI TALOG JE TAMO: UBICA I SILOVATELJ FUNKCIONER SNS!

Vladimir Orlić i Aleksandar Martinović u Skupštini, na jednom od svojih radnih mesta, a ove žene, pred Skupštinom, zato što su ostale bez jedinog radnog mesta. Posle isteka ugovora, čak 9 zaposlenih ostalo je bez posla u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji.

“Kako ja mojim studentima da kažem – nemojte da idete iz zemlje – kad sam ja dobila otkaz i sada posle 29 godina radnog staža treba da napustim zemlju, jer za mene nema mesta u ovoj zemlji… Ja sam izbegla sa Kosova i sada po peti put treba da počnem ispočetka. Zbog čega? Zato što je tako odlučio jedan čovek”, kaže Suzana Milutinović, bivši predavač u VMŠ u Ćurpiji.

“Mi smo svi prinuđeni da odemo odavde, i ja, kako doktor nauka, ne znam koliko ću još raditi u školi zato što nakon svega ovoga spremna sam da trpim posledice”, kaže Sunčica Ivanović, predavač u toj VMŠ.

Uverene su da trpe, jer su uhlebljenje u školi u kojoj su radile našli visoki funkcioneri vladajuće stranke. I to kako je utvrdila inspekcija Ministarstva prosvete – nezakonito.

“Ne možete primiti 50 drugih, a meni reći da ja nisam potrebna. Kako sam bila potrebna 2015, sa manjim brojem studenata, sada sa većim brojem studenata nisam potrebna”, navodi Milutinovićeva.

PROČITAJTE JOŠ: DIVLJAK: INVESTITOR NOĆAS RUŠIO NA PRIVATNOM POSEDU, A DANAS NASTAVIO GRADNJU ELEKTRANE NA STAROJ PLANINI!

“Šta je razlog ne znamo. Možemo da pretpostavimo. Možda je to štednja na jednoj strani, da bi se nešto drugo finansiralo na drugoj strani”, kaže Zorica Stojanović, doktor medicinskih nauka iz oblasti rehabilitacije.

Nezakonito angažovanje stranačkih finkcionera, tvrde, tek je vrh ledenog brega. Bivši predavači upozoravaju na čitav niz nelogičnih odluka u Visokoj zdravstvenoj školi. Navode da ne postoji zadovoljavajuća kadrovska struktura, da ekonomisti predaju zdravstvenu negu.

O svemu su pisale i pisma slale na razne adrese.

“Imam 35 povratnica. Treba li samo da navodim kome sam se sve obraćala. Od ministra Šarčevića, Katarine Žugić, inspektorki. Predsedniku Vučiću, premijerki Ani Brnabić. Ja nisam dobila odgovor ni od koga”, kaže Suzana Milutinović.

Zbog onoga što je pisala, ova sada nezaposlena doktorantkinja Medicinskog fakulteta dobila je dve tužbe Visoke škole iz Ćuprije. I poziv u parlament opozicione Demokratske stranke.

“(Vladimir) Orlić i (Alekasndar) Martinović i Darko Laketić primaju danas njihove plate. U pitanju je beščašće”, kaže poslanik Balša Božović iz DS.

Na pitanja N1 Orlić i Martinović danas nisu želeli da odgovaraju. Prvi je dan ranije rekao da u pomenutoj školi više ne radi. Drugi se svojim angažmanom ponosio. “Radim. Nije sramota raditi”, rekao je Martinović.

Ali je prihode od tog posla Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio tek pre nekoliko dana, pošto je BIRN objavio priču o Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji… A ako je verovati rasporedu ispita, Martinović je studente u Ćupriji ispitivao još u januaru, na Svetog Savu.

N1: Da li je neko od vas video te ljude nekada u školi?

“Ja sam bila do 30. septembra zaposlena i nikada nijednog nisam videla”, kaže Suzana Milutinović.

PROČITAJTE JOŠ: OPET LAŽU: VUČIĆ NIJE DOBIO NIKAKAV ORDEN OD PUTINA

(izvor: espreso.rs)

Comments

comments