Društvo

STARA PLANINA: Investitor DONEO I OSTAVIO BOMBU da bi za to optužio meštane sela Rakite?!

Ispred privatne kuće u selu Rakita, u kojoj su smešteni radnici koji rade na vodozahvatu za mini-hidroelektranu, danas je pronađena neeksplodirana bomba. Policija je na licu mesta obavila uviđaj, a meštani tvrde da je to pokušaj investitora da ih prikaže u lošem svetlu.

Selo su danas posetili i predstavnici bugarskog konzulata iz Niša.

Problemi meštana sela Rakite ne prestaju ovih dana, nakon nastavka radova na vodozahvatu i njihovih mirnih protesta, danas je u blizini gradilišta pronađena bomba, prenose Južne vesti.

PROČITAJTE JOŠ: SAV LJUDSKI TALOG JE TAMO: UBICA I SILOVATELJ FUNKCIONER SNS!

Nakon prijave, policija i inspektori su obavili uviđaj, ali nisu mogli da upoznaju novinare sa detaljima. Istraga je u toku, tužilaštvo je obavešteno.

Tačno je da je pronađena bomba, ali više detalja ćemo znati u toku sutrašnjeg dana, rekli su u policiji. Ipak, kako nezvanično saznaju Južne vesti, radi se u ručnoj bombi kašikari koja nije eksplodirala, a koja je kao dokaz odnesena na veštačenje.

Meštani tvrde da se po prvi put u njihovom selu pojavila bomba, te da je namera da se kompromituje selo. Predsednik saveta mesne zajednice Desimir Stojanov kaže da je ovo presedan za selo.

“Nikada se u našem selu ništa slično nije desilo. Problemi su počeli sa gradnjom mini-hidroelektrane. Danas, skoro svaki dan u selu boravi policija, a ranije skoro da ih nikada nismo ni videli. Mehanizacija je tu mesecima, ali nikada niko od nas nije učinio ništa da je ošteti. Mi samo mirno protestujemo”, kaže Stojanov.

PROČITAJTE JOŠ: DIVLJAK: INVESTITOR NOĆAS RUŠIO NA PRIVATNOM POSEDU, A DANAS NASTAVIO GRADNJU ELEKTRANE NA STAROJ PLANINI!

Prethodnih dana, meštani Rakite sagradili su na privatnoj parceli improvizovanu kućicu da bi tu dežurao vlasnik te parcele Dragan Iliev koji se protivi radovima na svojoj imovini. Tokom noći ona je porušena, a u selu se pojavilo i privatno obezbeđenje koje je, prema rečima meštana, angažovao investitor.

“Juče je bila i policijska marica. Imam zdravstvene probleme, ali dežuram pored svog imanja. Juče sam i legao na svoju zemlju. To je moje, ne zanima me novac. Ne može da se gradi bez mog pristanka”, kaže Iliev.

Danas na gradilištu nije bilo mašina, a ni radnika. Kako kažu u selu, svaki put kada se više njih skupi, oni se povuku. Ipak, pojavili su se predstavnici bugarskog konzulata u Nišu koji su, kako kažu, došli da se upoznaju sa problemom.

U selu Rakita preovladavaju Srbi, ali ima i manjinskog bugarskog stanovništva. Iako problemi ne jenjavaju meštani kažu da će se i dalje boriti za svoju reku i svoje selo jer drugo nemaju.

Južne vesti podsećaju da su meštani Rakite održali protest ispred Opštine Babušnice na kome su poručili da neće odustati od borbe za očuvanje svoje reke. I pored negodovanja lokalnog stanovništva investitor mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci nastavio je radove na vodozahvatu.

Stanovnici malog planinskog sela mesecima se bore za očuvanje svoje reke, a prvi protest održali su na dan Međunarodnog uspona na Ruj.

Potpomognuti akitivistima sa Stare planine sprečili su prethodnih dana nastavak radova na vodozahvatu, a Zavod za zaštitu prirode najnovijim ispitivanjima pronašao je zaštićene vrste na ovoj maloj planinskoj reci.

PROČITAJTE JOŠ: OPET LAŽU: VUČIĆ NIJE DOBIO NIKAKAV ORDEN OD PUTINA!

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments