Politika

Osveta naprednjaka: SNS pokušava da razbije lokalne odbore DSS-a

Odluka Predsedništva DSS da izađe iz 14 koalicija sa SNS na lokalu uzburkala je odnose u ovoj stranci, jer je deo članstva, već istog dana kada je odluka saopštenja, tražio njeno preispitivanje, a drugi prelazi u SNS.

U Demokratskoj stranci Srbije pak ipak očekuju da će stav Predsedništva biti poštovan i najavljuju da će prema svakome ko prekrši odluke stranačkih organa sledi postupak u skladu sa statutom.

PROČITAJTE JOŠ: MARATONSKA KONFERENCIJA JE KONAČNI DOKAZ: VUČIĆ NEMA PLAN ZA KIM I SAKRIĆE SE IZA VOLJE NARODA!

Uroš Piper, medijski koordinator DSS, kaže da je odluka o raskidanju lokalnih koalicija prosleđena lokalnim odborima, te da se očekuje njeno poštovanje.

– Nažalost, već smo svedoci da mediji kojima upravlja SNS plasiraju lažne vesti, poput izjava bivših odbornika i članova DSS da sada napuštaju stranku, iako su iz nje izašli još 2016. Ogromnih pritisaka naprednjaka ima, i biće ih i dalje prema našim odbornicima na lokalu, ali će čestite i politički snažne ličnosti umeti tome da se suprotstave – navodi on.

Na pitanje hoće li biti kazni za neposlušne, Piper odgovara da se svako ulaskom u političku stranku obavezuje da će poštovati statut stranke i da će biti postupaka pred stranačkim organima za one koji deluje u skladu sa odlukama.

U ponedeljak se oglasio opštinski odbor DSS u Požegi (na slici iznad) i pozvao Predsedništvo da na narednoj sednici razmotri odluku i najavio da odluku neće poštovati. U saopštenju se naglašava da će u periodu pred nama Opštinski odbor DSS u Požegi „ostati jedan od nosilaca aktuelne politike na nivou lokalne samouprave i učestvovati u vršenju vlasti na dobrobit svih građana opštine Požega“. A čelnici DSS iz Zlatiborskog okruga su odlučili da istupe iz te stanke i da politički angažman nastave u SNS.

PROČITAJTE JOŠ: ALEKSANDRE, OD TVOG DOLASKA NA VLAST, BEZBEDNOST SRBA NA KOSMETU JE SVE MANJA!

Kako prenose mediji, predsednik Okružnog odbora DSS Zlatiborskog okruga Nedeljko Milosavljević i potpredsednik Gradskog odbora DSS Užice i član GO DSS Miodrag Petković rekli su da su neprijatno iznenađeni odlukom, a posebno navode da ne razumeju koje su to promenjene okolnosti u pogledu vođenja kosovske politike, imajući u vidu napore koje državni vrh ulaže u odbranu nacionalnih interesa. „Ovu, za nas neprihvatljivu odluku stranačke centrale, smatramo kao prolazni politički manevar ka saradnji sa ekipom političara koji su okupljeni u takozvani Savez za Srbiju, koji je za nas neprihvatljiv.“

Programski direktor Cesida Bojan Klačar, kojeg smo pitali da li je ispravna odluka DSS imajući u vidu njene posledice i odliv članstva ka SNS, kaže da će posledice ove odluke zavisiti od strateške odluke DSS kojim putem će krenuti, da li u Savez za Srbiju ili izvan njega.

– Ukoliko se odluče za Savez, podeliće dobru ili lošu sudbinu tog saveza. Ako u narednih šest ili sedam meseci SZS bude povećao svoj rejting, sve konstitutivne članice će profitirati i obrnuto. Ukoliko se pak DSS odluči za samostalnost, onda je pred njima neizvesna budućnost jer i sada, uprkos koalicijama sa SNS, ta stranka kuburi sa problemima, nije u epicentru političkih dešavanja, nema dovoljno novca niti infrastrukture – navodi Klačar.

NJemu objašnjenje da DSS izlazi iz koalicija sa SNS zbog kosovske politike ne deluje uverljivo i smatra da je to ipak otvaranje prostora za ulazak u SZS.

Opštine

Neke od opština u kojima su DSS i SNS u koaliciji su Vračar, Voždovac i Grocka u Beogradu, Kosjerić, Bajina Bašta, Čačak, Užice, Medijana u Nišu, Raška, Ub, Žitište.

PROČITAJTE JOŠ: INFORMER NASTAVLJA DA CRTA METE SRBIMA SA KOSMETA KOJI NE MISLE KAO SNS!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments