Društvo

OSVETA VUČIĆA: 35 radnika niškog aerodroma nije dobilo produženje ugovora!

Čak 35 radnika angažovanih na opsluživanju putnika, robe i vazduhoplovstva, kako kažu u Javnom preduzeću Aerodrom Niš, ostalo je bez ugovora o radu, jer na zahtev za saglasnost Vlade Srbije za njihovo produženje nisu dobili nikakav odgovor.

Radnicima su ugovori na određeno istekli 1. maja, a pošto je njihovim zapošljavanjem prekoračen zakonski limit koji je 10 % od broja zaposlenih “za stalno”, kako kažu u Aerodromu, za produžek radnog angažmana morali su da dobiju saglasnot Vlade Srbije.

Iako su takvo “aminovanje”, dodaju, dosad dobijali već 3 puta na po 4 meseca, ovog puta se to nije desilo.

Iz Aerodroma je, tvrde, Gradu Nišu upućen zahtev, koji je trebalo da bude prosleđen Vladi Srbije, ali šta se sa njim dogodilo, u ovom gradskom preduzeću kažu da ne znaju.

Aerodrom je Gradu Nišu uputio zahteve na propisanim obrascima 30. marta. Nemamo saznanja o daljem postupanju Grada Niša, koji po Zakonu prosleđuje zahteve Komisiji Vlade. S obzirom da nismo dobili obaveštenje niti rešenje Komisije, 1. maja 2018. godine nisu produženi ugovori o radu za 35 zaposlenih – kažu u Aerodromu.

Zbog novonastale administrativne zavrzlame, kako kažu u Aerodromu, ulažu se veliki napori da se situacija reši i dodaju da se vazdušni saobraćaj bez obzira na to, odvija po redu letenja i nesmetano.

Pitanje da li je gradska vlast uopšte prosledila zahtev za produženje ugovora o radu Vladi Srbiji i šta se dalje sa njim dešavalo, novinari Južnih vesti su mejlom uputili Kabinetu gradonačelnika Niša Darku Bulatoviću. Odgovori se očekuju narednih dana.


Da li je ovaj problem u vezi sa potencijalnim poklanjanjem aerodroma Državi?

Otkako je niška vlast odlučila da na predlog Vlade Srbije pokloni aerodrom Državi, a jedan deo građana se tome usprotivio, oko niške vazdušne luke se niže problem za problemom.

Po pitanju aerodroma svoj sud davali su svi, od predsednika države do pilota Ryanair-a, ali još ne niški odbornici, oni čija će odluka biti konačna.

Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” najavila je da će organizovati protest kada gradski parlament bude odlučivao o aerodromu. Jedan od lidera Inicijative Miloš Bošković pozvao je odbornike da ne glasaju za poklanjanje aerodroma državi, a građane da svakodnevno “pritiskaju” odbornike.

Podsetimo, gradska vlast odlučila je da pokloni aerodrom državi. Nezadovoljne tom odlukom, Nišlije su protestovale, a opozicija i građanska udruženja tražila su smenu gradskog rukovodstva. Ministarka saobraćaja došla je u Niš i rekla da referendum o predaji aerodroma nije potreban. Dodala je i da niška vazdušna luka nema nikakve veze sa koncesijom za beogradski aerodrom, ali je predsednik Vučić demantovao ministarku.

U debati Južnih vesti, učesnici su naveli da su “sva opravdanja za poklanjanje aerodroma laž”. Vrh niškog SNS zatim pozvan je na tajni sastanak u Beograd.Konačnu odluku o svemu trebalo je da donesu odbornici Skupštine grada u utorak 10. aprila, ali je sednica odložena zbog, kako su saopštili iz Parlamenta, “dezinformacija interesnih grupa”, a iz vrha niškog SNS-a najavili su Vučićev dolazak u Niš. Građani su na zboru, javnim glasanjem, odbili predaju aerodroma.

Niški SNS saopštio je da Vučić dolazi u Niš 25. aprila, a da će sednica Skupštine grada biti posle 1. maja, a predsednik gradske Skupštine Rade Rajković rekao je da će datum sednice biti poznat naredne nedelje.

(Izvor: Juznevesti.com)

Comments

comments