Društvo

UKINITE OVE GADOSTI – Pokušaj samoubistva na nacionalnoj TV

O ovoj situaciji je pričala cela Srbija, a ona je sa sobom povukla niz drugih pitanja

Nakon što je pre nekoliko dana preminuo Miloš Kockar, otac učesnice “Zadruge” Kije Kockar, u ovom rijaliti programu nastao je pravi haos. 

Naime, pomenuta učesnica rijalitija je pokušala da izvrši samoubistvo.

Kija je pokušala da preseče vene, ali su je u tome sprečili Sloba i Žuti.

Kockareva je naime, razgovarala sa Slobodanom, svojim zakonitim mužem, koji se zavukao na tavan i nije želeo ni sa kim da priča.

– Zar su drugi bolji prijatelji od mene. nakon svega ja sam tu za tebe i uvek ću biti jer si ti moj muž. Ja te najbolje znam. Niko neće s tobom da razgovara samo ja. Dođi dole – ubeđivala ga je Kija, a Sloba nije hteo ni da čuje.

Kija je potom uzela i slomila nešto, a Sloba je odmah strčao u dvorište.

– Ti nisi ozbiljna da nekoga povrediš. Ne možeš to da radiš. Ti si psihopata ako ćeš to da radiš. Tako sam jednog u vojsici koji je pokušao da se seče – zaustavljao ju je Žuti.

Takođe, procedura nalaže da kada neko pokuša samoubistvo je hospitalizacija – obavezna. Ovo je za naš portal objasnio Goran Tomin, klinički psiholog. 

– Jedina dva slučaja kada nemaš pravo izbora na to da li ćeš se lečiti ili ne jesu pokušaj ubistva i pokušaj samoubistva. Tada SHMP, ukoliko je potrebno u pratnji policije, prinudno smešta u nadležnu psihijatrijsku instituciju na opservaciju. Zbog čega to nije slučaj u ovim rijaliti emisijama, zaista ne znam – rekao je on i dodao da postoji više načina pokušaja samoubistava.

– Važno je znati da postoje različite vrste pokušaja samoubistava. Neki su takozvani apel pokušaji, kada osoba nema ozbiljnu nameru da prekine sebi život, već skreće pažnju okoline na sebe – pogotovo onda kada je jako loše a okolina to ne prepoznaje ili ne shvata ozbiljno. Tada je moguće da osoba pribegne tom ekstremnijem vidu skretanja pažnje okoline na to koliko joj nije dobro – rekao je ovaj klinički psiholog, koji ipak nije želeo da komentariše konkretne slučajeve koji su pomenuti.

– U svakom slučaju, koji god da je tip pokušaja suicida, neophodna je intervencija stručnih lica. Sa takvim stvarima se ne sme igrati. Samo stručna lica su u mogućnosti da procene ozbiljnost namere – tvrdi Tomin.

Naime, ni ne čudi što su igrači pred pucanjem…

– Ni najmanje nije čudno što su igrači pred “pucanjem”. Ekstremni uslovi života tamo + upitno mentalno zdravlje i strukture njihovih ličnosti kakve su bile i pre ulaska u rijaliti. Ne kažem da su te osobe poremećene u svakom slučaju – već kažem da to ne znamo – kaže on i dodaje da osim toga što su ovakvi skandali opasni po učesnike, opasni su i po gledaoce rijaliti programa.

FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE

– Definitivno je da se zbog ovakvim skandala koji se dešavaju na televiziji, tačnije u programu mora kontaktirati REM.

– Uticaj takvog TV programa, gde se sve vreme ispoljava agresija u različitim vidovima, poguban za bilo koga, a kamoli nekog ko je slabijeg mentalnog zdravlja.

– U rizičnu kategoriju se svrstavaju i deca, a posebno adolescenti – zaključuje Tomin.

Ovim povodom portal Espreso.rs pokušao je da kontaktira i Regulatorno telo za elektronske medije kako bismo postavili pitanje da li je televizija koja emituje ovakve programe kažnjena na bilo kakav način. Ipak, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Podsetimo, samoubistvom je u “Zadruzi” pretila i maloletnica Mina Vrbaški.

(Izvor: Espreso.rs)

Comments

comments