Društvo

Otvoreno pismo roditelja malog maturanta kojeg režimski tabloidi i predstavnici vlasti javno etiketiraju

Kao što znamo predstavnici vlasti juče su otišli korak dalje od svega što su do sada radili (iako je to možda delovalo kao nemoguće) i javno targetirali i napadali decu od 14 godina koji protestuju zbog sramote sa maturskim ispitom.

Sve je počelo sa poslanikom Vladimirom Đukanovićem, koji je prvi u svom video blogu izjavio da iza protesta stoji “sin kuma Dragana Đilasa”. Ne samo što je takva izjava sramotna, nego je Đukanović potvrdio da vlast snima i analizira maloletnike, što je nešto sa čime se dosada nikada nismo susretali u viševekovnoj istoriji Srbije.

Nakon njega redom su se ređali “mediji” i “novinari” koji su celog dana praktično crtali metu na čelo detetu od 15 godina, a povodom tog dešavanja oglasili su se i roditelji otvorenim pismom, koje prenosimo u celosti.

Naš sin je nedavno napunio 15 godina.

U ponedeljak je išao da polaže maturski ispit za koji se marljivo spremao kao i svi osnovci u Srbiji.

U utorak smo na vestima videli da su testovi „procureli“ u javnost.

Istog dana je sa svojim drugovima i drugaricama protestovao protiv teškog nemara koji je u potpunosti doveo u pitanje višemesečno spremanje za najvažniji test u dosadašnjem životu čitave generacije.

U sredu su ga se dočepali režimski tabloidi, narodni poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, „novinarka“ Ksenija Vučić, Nacionalni dnevnik televizije Željka Mitrovića, dnevnik TV Prva…

Bilo je na tom protestu još mnogo dece, roditelja i nastavnika, na koje smo sve veoma ponosni zbog hrabrosti i želje da se bore protiv nepravde. Ali su megafoni ovog režima dograbili našeg sina.

Protivno međunarodnim konvencijama, zakonima o zaštiti maloletnika, protivno medijskim zakonima, novinarskoj etici, protivno svakom moralu, pa i ljudskosti, označili su dete od 15 godina da bi se razračunavali sa političkim protivnikom, koga jedino nisu još pominjali u kontekstu vremenske prognoze.

Mi smo naše dete vaspitali na način da ne trpi nepravdu, da nije lepo lagati, da je važno da poštuje starije, da uči, da se radom i poštenjem dolazi do uspeha. Da ima poverenja u sistem i državu, da veruje da će jednog dana moći da bude šta god poželi ukoliko svim srcem stremi ka tome. Tako je i postao vukovac i bio predložen za đaka generacije u svojoj školi.

Zato je i izašao sa velikim brojem svojih vršnjaka da se javno pobuni protiv nečega što nije fer: da se neko trudi i uči, a da neko prepiše gotova rešenja. Kako bilo ko od dece i nas roditelja posle svega može da veruje da nije „procureo“ i test za srpski ili „rezervni“ kombinovani?

Ali, što je još gore, od danas je naše dete od 15 godina označeno među svojim vršnjacima kao pripadnik jedne političke opcije. One koju predsednik lično gotovo svakodnevno naziva „lopovima“, „kriminalcima“, „izdajnicima“, „ološem“.

Nakon svega, već koliko danas naš sin će se sresti sa svojim vršnjacima, koji veruju da je zaista bilo tako, jer su u kući tako naučeni.

Kada punoletno lice izvrši krivično delo, objavljuju se inicijali, no nečija želja za satiranjem političkih protivnika toliko nema kočnicu, da organizovano medijski „nišane“ dete od 15 godina.

Pred nama roditeljima su pravne mogućnosti. Možemo da podnesemo tužbe protiv svih režimskih medija koji su nam označili sina kao pripadnika političke opcije koja je suprotna režimu ili huligana i tako ga stavili u vrlo nezavidnu situaciju. A kada tužite tabloide i režimske medije u Srbiji, zna se koga tužite. Tužite jednog čoveka, jednu porodicu i pripadajuće kumove i bratiju.

Zbog toga ćemo tužiti jednog predstavnika. Kseniju Vučić.

„Novinarka“ Vučić je na kanalu Pink 3 otišla korak dalje i izjavila da je naš sin palio fotografiju ministra Šarčevića, što je apsolutna neistina.

Zna se da se u Srbiji uvek ode taj „korak dalje“.

Zbog toga želimo da naglasimo: bude li naš sin doživeo ikakvu neprijatnost ili, ne daj Bože, incident zbog ovakvih označavanja od strane tabloida, Pinka i članova SNS-a, reagovaćemo i kao roditelji, pre svih i pre svega.

Ponosni na svog sina i maturante ‘04,

Sonja i Mlađan Đorđević

Comments

comments