Društvo

Ovi ljudi NE ODUSTAJU: Radnici fabrike u Čačku 18. PUT ZAUSTAVILI IZVRŠITELJE!

Sudski izvršitelji pokušali su danas, uz asistenciju policije, 18. put za redom da prinudno preuzmu pogon „Kuglična vretena“ Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku, što su radnici sprečili.

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da je policija pokušala da uvede izvršitelje u posed zamenom brave i vrata, što radnici nisu dozvolili.

Loading…

On je rekao da sudski izvršitelji više od godinu dana pokušavaju da naplate dug FRA od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1,5 milion dinara u medjuvremenu sa kamatama narastao na oko 5,7 miliona dinara.

Djelić je pozvao republičkog pravobranioca da zaštiti državnu imovinu, jer, kako je rekao, država je većinski vlasnik FRA sa 57, 6 odsto kapitla, a pogon „Kuglična vretena“ je Rešenjem Ministarstva odbrane od strateškog značaja za odbrambenu industriju.

PROČITAJTE JOŠ: SNS BEZ VUČIĆA JE MRTVO POLITIČKO PREDUZEĆE

U tom Rešenju, koje je Ministarstvo odbrane drugi put izdalo u aprilu 2018. godine i važi naredne tri godine, navodi se da je pogon za proizvodnju kugličnih vretena FRA „privredni subjekt od posebnog strateškog značaja za odbrambeni sistem Srbije“.

Djelić je osudio postupanje Privrednog suda u Čačku koji „šalje sudske izvršitelje, kažnjava radnike koji brane svoju imovinu i ne štiti interese države“.

PROČITAJTE JOŠ: SUKOB U SNS-U POSTOJI: ĐUKA PRVI POBEGAO IZ STRANKE!

„Privredni sud u Čačku je 20. juna ponovo kaznio novčanom kaznom od po 10.000 dinara 42 radnika FRA zbog ometanja sudskih izvršitelja da udju u posed fabričkog pogona, a onda je te kazne zamenio zatvorskim kaznama, jer ih nismo platili u roku od pet dana, što je nedopustivo. U slučaju neplaćanja kazni one mogu da se prinudno naplate oduzimanjem od plate, što sud nije učinio“, rekao je Djelić.

On je dodao da su radnici uložili žalbe na odluku Privrednog suda i očekuju da im se kazne „vrate“ na novčane.

Djelić je dodao da je Privredni sud kaznio sa 100.000 dinara i direktora FRA Milana Vidakovića jer nije ispraznio halu pogona pre nego što su došli izvršitelji.

„Direktor je u to vreme bio na službenim putu u Rusiji. Ali pogon i ne može da se isprazni jer imamo stručno mišljenje da oprema i mašine iz pogona ne mogu da se izmeste, jer posle njhovog pomerenja ne bi bile više u funkciji“, rekao je Djelić.

FRA, koja se bavi proizvodnjom i prodajom rezanog alata i mašina, osnovana je 1953. godine.

U fabrici je zaposleno 560 radnika.

PROČITAJTE JOŠ: 1 OD 5 MILIONA: BLOKIRAN REKTORAT, TRAŽE SE SMENE MALOG I STEFANOVIĆA!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments