Društvo

Ovo je valjda REKORD: Radnici u Čačku 16-ti PUT odbranili svoju fabriku od izvršilaca!

Sudski izvršitelji pokušali su danas, uz asistenciju policije, 16. put za redom da prinudno preuzmu pogon „Kuglična vretena“ Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku, što su radnici sprečili.

Radnici su dopustili izvršiteljima i policiji da uđu u pogon fabrike, ali im nisu dozvolili da promene bravu da objektu.

PROČITAJTE JOŠ: DIKTATOR KOD DIKTATORA: VUČIĆ OČEKUJE POSETU ERDOGANA U NAREDNA 2 MESECA

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je novinarima da zaposleni u pogonu „Kuglična vretena“ ne smeju da prekinu proizvodnju, jer imaju ugovorne obaveze prema firmama iz namenske industrije.

Loading…

„Moramo trajno da održavamo proivodnju. Mi smo 12. aprila dobili novu dozvolu od Ministarstva odbrane koja važi tri godine. Trenutno se rade poslovi za raketne sisteme Morava“, rekao je Đelić.

Sudski izvršitelji već godinu dana pokušavaju da naplate dug FRA od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1,5 milion dinara u međuvremenu sa kamatama narastao na oko 4,6 miliona dinara.

Privredni sud u Čačku kaznio je novčanom kaznom od po 10.000 dinara 53 radnika FRA, zato što nisu dozvolili 25. februara sudskim izvršiteljima da uđu u posed pogona FRA za proizvodnju kugličnih vretena.

Taj sud je pre nekoliko dana ukinuo presudu kojom je načelnik čačanske policije Draško Darijević bio kažnjen sa novčanom kaznom od 100.000 dinara, zbog „neodgovarajućeg postupanja policije“ u slučaju prinudnog izvršenja nad pogonom FRA.

„Smatram da je sudi u predmetnom rešenju pravilno postupio uvaživši žalbu načelnika Darijevića, ali to je isto trebalo da uradi i prema radnicima, budući da ne postoji nijedan dokaz da smo ometali sudske izvršitelje“, rekao je Đelić.

PROČITAJTE JOŠ: BLOKADA: RUSIJA ZABRANILA UVOZ MESA OD 4 SRPSKE KOMPANIJE

On je dodao da je prigovor radika koji su kažnjeni sa po 10.000 dinara odbačen uz obrazloženje da su oni ometali izvršenje, jer su na ogradu okačili parolu „Stop pravosudnoj mafiji“.

Predstavnici sindikata navode da je pogon „Kuglična vretena“ Fabrike reznog alata od značaja za odbrambenu industriju o čemu postoji rešenje Ministarstva odbrane iz 2015.

FRA, koja se bavi proizvodnjom i prodajom rezanog alata i mašina, osnovana je 1953. godine i nalazi se u fazi restruktuiranja. U fabrici je zaposleno oko 500 radnika.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ: OVO JE NAJVAŽNIJA VEST U SRBIJI

(izvor: danas.rs)

Comments

comments