Društvo

Protest u Beogradu protiv mini-hidrocentrala

Aktivisti zaštite životne sredine i meštani sela na čijim vodotokovima se grade mini hidroelektrane okupili su se na protestu u Beogradu sa zahtevom da se zabrane projekti koji uništavaju prirodna bogatstva Srbije i ugrožavaju njihov, ali i opstanak ostalog živog sveta na rekama.

Kažu da su došli na vrata onih koji finansiraju ekocid srpskih reka sa porukom “Ni kap vode vam ne damo”.

PROČITAJTE JOŠ: DIKTATOR KOD DIKTATORA: VUČIĆ OČEKUJE ERDOGANA U NAREDNA 2 MESECA

Neformalno udruženje “Odbranimo reke Stare planine” i ljudi koji ih podržavaju okupili su se ispred Unicredit banke u Rajićevoj ulici jer, kako kažu, ona finansira nekoliko projekata izgradnje mini-hidrocentrala, između ostalog i u Rakiti, čime, naglašavaju, doprinosi ekocidu. Naglasivši da znaju da to nije jedina bnka, okupljeni su uputili jedno gromoglasno “ne” svim komercijalnim bankama koje finansiraju ove projekte, kojima se uništava životna sredina.

Loading…

Uputili su i apel investitorima, finansijerima i državi da moraju da spreče dalju izgradnju mini-hidrocentrala, jer, naglašavaju, one uništavaju tokove podzemnih voda, vodotokove površinskih voda, izazivaju klizišta, uništavaju živi svet u rekama… Tvrde i da se ovi projekti sprovode suprotno Zakonu o vodama.

Mirko Brborić, pravnik koji je stručan za oblast hidroenergetike, kaže da su demonstranti na pogrešnoj adresi, da banke nisu odgovorne, jer one dokumentaciju izdaju na osnovu dokumenata koje su nadležne, državne institucije izdale.

PROČITAJTE JOŠ: BLOKADA: RUSIJA OBUSTAVILA UVOZ MESA OD 4 SRPSKE KOMPANIJE

On navodi da postoje prostorni planovi koji su godinama ranije definisali lokacije za male hidroelekrane, i da se samo kroz izmenu prostornog plana može obustaviti njihova izgradnja.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ: OVO JE NAJVAŽNIJA VEST U SRBIJI

(izvor: N1)

Comments

comments