PolitikaUncategorized

Pajtić neće biti pregovarač: Nije dobio podršku Đilasa i Lutovca

Bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić objasnio je na svom facebook profilu zašto neće učestvovati u pregovorima između vlasti i opozicije o izbornim uslovima. On po svemu sudeći nije dobio podršku za poziciju pregovarača od strane takođe bivšeg predsednika DS a sadašnjeg lidera SSP Dragana Đilasa i aktuelnog lidera DS Zorana Lutovca.

Podsetimo, Narodna stranka Vuka Jeremića je pre mesec dana izašla sa predlogom da opoziciju u pregovorima pod pokroviteljstvom EU treba da predstavljaju dva pregovarača – bivši šef demokrata Bojan Pajtić i nekadašnji savetnik Vojislava Koštunice a sadašnji predsednik Državotvornog pokreta Slobodan Samardžić.

Pajtić je najpre ovaj predlog prihvatio, ali pod uslovom, kako je naveo, da za to “postoji konsenzus stranaka koje su bojkotovale izbore”. Međutim, ćutnja od strane ostalih bojkotaša rezultirala je time da se Pajtić sa pozicije kandidata za pregovarača ipak povuče. Demokratska stranka Zorana Lutovca, Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa i Pokret za preokret Janka Veselinovića su “bojkotaške stranke” koje su izašle sa zajedničkom platformom za pregovore i oćutale na predlog NS da ih u pregovorima zastupa Pajtić. Zanimljivo je da su i Đilas i Veselinović nekadašnji funkcioneri DS, pa se postavlja pitanje zašto nisu podržali svog nekadašnjeg partijskog kolegu. Dodatno, zašto ga nije podržao ni Lutovac, imajući u vidu da ipak poseduju istu partijsku knjižicu.

“Na osnovu činjenice da su ostale političke organizacije u ovih mesec dana oćutale predlog Narodne stranke, ili ga ironično komentarisale (što dosta govori o atmosferi u redovima opozicije) jasno je da među njjima preovladava stav da u pregovorima treba da učestvuje širok krug pregovarača, što je velika greška, koja bi vodila u odugovlačenje celog procesa, od čega bi korist imao samo režim. Posebno bi pogubno bilo ako bi, sa opozicione strane, u pregovorima učestvovali predsednici stranaka, od kojih su neki, već sada, ušli u javnu trku za “šefa opozicije”, što redukuje njihove ambicije da ugroze režim. Nažalost, ta se trka ogleda u istrčavanju u javnost sa separatnim platformama, umesto da je još pre nekolliko meseci usaglašena jedna zajednička platforma, koja bi tek potom bila izložena sudu javnosti. Utisak je da “inflacija platformi” služi za sticanje sitnih političkih poena, kao da je, u uslovima autoritatne vladavine (praktično nesmenjivog) režima, bitno koja će opoziciona stranka imati 1,5 a koja 2% podrške. Na narednim izborima, opozicija se mora boriti za slobodu, a ne za vlast i poene”, napisao je Pajtić na svom facebook profilu.

On dalje navodi da “budući da u redovima opozicije ne postoji konsenzus oko toga da je neophodan što manji broj pregovarača, da ne postoji zajednička platforma kao i da nisu pripremljeni nacrti izmena i dopuna zakona iz medijske i krivičnopravne oblasti, neophodni za fer izborne uslove”, njemu ne preostaje ništa drugo nego da se “zahvali na lepim rečima predlagačima iz Narodne stranke”. “Profesionalne i porodične obaveze mi, uz to, ne dozvoljavaju da nastavim sa višenedeljnim iščekivanjem da budem obavešten da li je moja pomoć opoziciji potrebna ili nije. Jasno je da njenom najvećem delu nije potrebna, što je za mene lično – olakšanje”, navodi Pajtić.

On dalje kaže da u okolnostima kada se u pojedinim segmentima dramatično kasni sa pripremama za pregovore, a u drugim se zauzima potpuno pogrešan pristup u odnosu na pregovore, sumnja da će “iko prihvatiti da zastupa opozicione stranke, sem njihovih funkcionera koji teško da mogu imati objektivan odnos prema procesu od čijeg ishoda zavisi da li će zauzeti pozicije u parlamentu”.

“‘Quod ab initio vitiosum est, non potest tractu temporis convalescere’. Plašim se da su se pregovori već grbi rodili, na radost onih koji su uzurpirali sve resurse i institucije u ovoj zemlji, poništivši svako demokratsko pravo, pa i pravo slobodnog izjašnjavanja na izborima”, zaključuje bivši lider DS.

Comments

comments