Društvo

PETORICA policajaca na silu odvukla penzionera koji je sa karikaturom protestovao protiv Vučića!

Policija u Nišu ne saopštava zbog čega je poznati niški karikaturista i nastavnik u penziji Slavoljub Blagojević prošle nedelje priveden na završnom skupu pokazne manifestacije „Srbija 2019“.

Blagojević za N1 kaže da se još oporavlja od javnog poniženja, kada ga je petorica policijskih službenika, pošto je podigao transparent, na silu odvukla sa ceremonije kojoj je prisustvovali predsednik Srbije, ministri u Vladi i strani gosti.

Loading…

Slavoljub Blagojević je već dve godine penzioner. Čitavog života obrazovao je generacije osnovaca o umetnosti, a decenijama je bio i hroničar društveno-političkih zbivanja u Nišu. Njegovim karikaturama osmehivali su se mnogi listajući jedini lokalni dnevni list. Očekivao je da će i danas moći na isti način da se izrazi.

„Došao sam ispred Robne kuće Beograd gde je bilo nekih stotinak ljudi. Poneo sam srpsku zastavu, jer sam patriota. Nosio sam je na štapu. Kad je počeo da govori ministar policije Nebojša Stefanović, zastavu sam ostavio i uzeo sam karikaturu, koja je bila sklopljena. Otvorio sam je i stavio na štap“, kaže umetnik i nastavnik u penziji Slavoljub Blagojević.

I popeo se na žardinjeru, kako bi bio vidljiv. U tom trenutku ga petorica policajaca munjevito spuštaju na trotoar.

PROČITAJTE JOŠ: “VLAST SAMO U PRVIH 6 MESECI DALA 680 MILIONA BIA I 1,2 MILIJARDE VOJSCI I POLICIJI”!

„Karikaturu su pocepali na pola, jedan mi je savio ruku na leđa i tako me je vodio preko celog trga“, kaže Blagojević.

Čak i kada je svoju „likovnu provokaciju“, na više kvadrata platna, svojevremeno razvio na trgu, nije doživeo da ga sprovode – kao kriminalca. Na ceremoniju je, priča, došao da „u miru, nenasilno, da predsedniku iskaže svoj stav putem crteža. Kaže da je na to bio i pozvan.

PROČITAJTE JOŠ: “SAMOODBRANA PRVI PUT IZLAZI PRED GRAĐANE U KRAGUJEVCU”?

„Sećam se da je naš predsednik pre desetak dana rekao da želi kontakt sa narodom bez ograde, I ja, ohrabren time da želi da čuje narod, da nema ograde, ja dođem… Ali opet nisam prešao tu neku zamišljenu liniju, mada je ustvari tu bila jedna traka, umesto ograde“, navodi.

Zato smatra da je reakcija policije bila preterana, kao što je i Aleksandar Vučić 16. marta, na skupu „Budućnost Srbije“ u Boru smatrao da su redari preterali kada su zbog transparenta i uzvika, izbacili jednog od okupljenih.

„Pustite čoveka, pustite čoveka, pustite čoveka, pustite čoveka, pustite čoveka… Tako, pustite ga. Jel vidiš da ti niko ništa ne radi, lepo ti je…“, rekao je Vučić u Boru 16. marta.

Ali se isto, ipak, ponovilo. I od strane uniformisanih policajaca.

Zašto je Slavoljub Blagojević odveden sa skupa, koji je tačno propis prekršio i šta se čini po tom pitanju, TV N1 je pokušala da sazna u Policijskoj upravi u Nišu, ali bezuspešno. Više puta obećano saopštenje o ovom događaju – nije stiglo.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆ POKUŠAVA DA SVOJ KUKAVIČLUK SAKRIJE IZA LAŽNE MUDROSTI”

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments