Politika

Plaćamo 12 MILIONA dolara: “Aleksandar Vučić rukovodio Železarom na njenu štetu”!

Advokati Petera Kamaraša, čija je firma “HPK Menadžment” od marta 2015. do polovine 2016. upravljala smederevskom “Železarom”, podneli su pred sudom u Vašingtonu protiv države Srbije i “Železare” zahtev da se izvrši odluka arbitražnog suda u Londonu o isplati oko 12,4 miliona dolara zbod nezakonito raskinutog ugovora, piše “Insajder”.

PROČITAJTE JOŠ: NELEGALNI OBJEKAT NA PANČIĆEVOM VRHU IPAK NEĆE BITI SRUŠEN?!

Naime, “HPK Menadžment” u maju ove godine dobio je spor pred Londonskim sudom za međunarodnu arbitražu protiv “Železare” i presuđeno je da je smederevska kompanija dužna da plati 10 miliona dolara, uz pripadajuću kamatu, 100,5 miliona dinara, uz pripadajuću kamatu i 1,1 milion funti sudskih troškova, odnosno oko 12,4 miliona dolara. Međutim, iako je HPK od Arbitražnog suda tražio da država Srbija, kao vlasnik “Železare”, zajedno sa njom plati odštetu, sud u Londonu je odlučio da je dužnik samo “Železara”.

Takođe, od američkog suda su, prema dokumentu koji poseduje “Insajder”, dodatno tražili da obaveže državu Srbiju da se uključi u plaćanje duga, tvrdeći da je “Železara” sve vreme bila “potpuno i direktno u vlasništvu i pod kontrolom države Srbije”. U zahtevu sudu u Vašingtonu advokati HPK tvrdili su da je Srbija „rutinski i konstantno ignorisala nominalno autonoman status Železare“ kako bi ostvarila političke i ekonomske ciljeve države, kao i da se tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić mešao u rukovođenje Železarom, na njenu štetu“. “Na primer, u mnogobrojnim situacijama, srpski premijer je upravljao operacijama Železare iz političkih razloga uprkos savetima eksperata i na štetu Železare. U jednoj takvoj prilici, tokom krize u oktobru 2015. koja je nastala zbog kolapsa cena čelika i diskusije o tome da li Železara treba da se privremeno ugasi, član Nadzornog odbora Železare koga je postavila država potvrdio je da država kontroliše sve odluke vezane za rad Železare, ističući da ’pre nego što bilo šta uradimo, moramo da konsultujemo Vladu i premijera. Premijer se vraća ovog vikenda….i mi možemo da organizujemo sastanak s njima od ponedeljka’”, navodi se u zahtevu za izvršenje advokata “HPK Menadžment” koji poseduje “Insajder”.

PROČITAJTE JOŠ: JEDAN OD NAJBOGATIJIH GRADOVA NEMAČKE DAJE NA RASVETU 50 PUTA MANJE OD BEOGRADA!

Prema navodima iz ovog dokumenta, “HPK Menadžment” je mesečno primao oko 500.000 dolara za svoje usluge. Takođe, kako tvrde Kamarašovi advokati, sporazum o menadžerskim i konsultantskim uslugama koji je potpisan sa “HPK Menadžmentom”, predvideo je i bonus “od ne manje od 10 miliona dolara”, u slučaju bilo kakve privatizacije u roku od pet godina od potpisivanja sporazuma. Međutim, nakon što su 18. aprila 2016. “Železara Smederevo” i kineski “Hestil” potpisali privatizacioni sporazum po kome je kineska firma kupila određenu imovinu “Železare” – Srbija raskida ugovor za “HPK Menadžmentom”.

Advokati Petera Kamaraša tvrde da je raskid ugovora izveden na nezakonit način uz „fabrikovane razloge za raskid ugovora, a sve kako bi Srbija izbegla da plati podnosiocima zahteva milione dolara koji su trebali da budu plaćeni po osnovu privatizacionog bonusa, kao i na osnovu dogovorenih naknada za upravljanje“.

PROČITAJTE JOŠ: RISTOVSKI ISPAO GLUP NA KVADRAT: POSLE ONOLIKOG ŠLIHTANJA VUČIĆU, MORAO DA PROSI DA BI ZAVRŠIO FILM!

(izvor: insajder.net/istinomer.rs)

Comments

comments