Društvo

(FOTO) Haos u Žagubici usled pucanja nelegalne brane, sagrađene zbog male hidro-elektrane?!

Najmanje pedeset domaćinstava u Žagubici i dalje nema električnu energiju, posle katastrofalne bujice koja je poplavila gotovo celo mesto.

Kako javlja reporterka Prve televizije, ekipe i dalje saniraju posledice i konstatuju štetu koja je ogromna.

PROČITAJTE JOŠ: NELEGALNI OBJEKAT NA PANČIĆEVOM VRHU IPAK NEĆE BITI SRUŠEN?!

U Žagubici se i tokom današnjeg dana govori o tome da je haosu, pored obilnih padavina, doprinelo i pucanje brane.

Meštani navode da se radi o privatnoj brani jednog preduzeća koja je nelegalno izgrađena, ali do nje danas nije moguće doći zbog ogromne količine vode.

PREMA NAŠIM SAZNANJIMA, radi se o brani koja je nelegalno podignuta za jednu mini-hidro elektranu u ovom kraju. Kako smo već više puta pisali, jedan od glavnih ljudi u poslu sa mini elektranama u Srbiji je Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića, koji drži monopol u ovom biznisu. Logično je pretpostaviti da je Petrović upleten, makar i posredno, u gradnju i ove brane koja je napravila ogromnu štetu u Žagubici!

Ono što je jedino pozitivno u uvoj situaciji, jeste da, na sreću, žrtava nema.

– Ekipe za vanredne situacije ukupno su juče spasle i evakuisale oko 360 osoba u poplavljenoj Žagubici, povređenih nema, ali je materijalna šteta velika, izjavio je načelnik odeljenja za vanredne situacije grada Požarevca, Goran Đorđević.

On kaže da je u popodnevnim satima u Žagubici situacija bila mnogo bolja u poređenju sa situacijom u četvrtak ujutru.

– U jutarnjim satima došlo je do izlivanja velike količine vode iz reke Tisnice, koja je zahvatila veći deo naselja Žagubica. Po prvim procenama, oko 600 kuća je bilo ugroženo vodom. Prvi zadatak nam je bio da spasimo ljude koji su se nalazili u objektima ili pored objekata. Spasli smo oko 60 lica, a oko 300 lica smo evakuisali – rekao je on, prenosi RTV Homolje.

PROČITAJTE JOŠ: JEDAN OD NAJBOGATIJIH GRADOVA NEMAČKE DAJE NA RASVETU 50 PUTA MANJE OD BEOGRADA!

Uspostavljeno vodosnabdevanje i većina domaćinstava je dobilo struju

Član Štaba za vanredne situacije u Žagubici Radiša Milošević kaže da je danas uspostavljeno vodosnabdevanje i skoro sva domaćinstva na teritoriji te opštine su dobila struju. Kako je izjavio Tanjugu, još samo pet do 10 domaćinstava nema električnu energiju, što će biti rešeno tokom dana.

Zbog poplava izazvanih kišom u Žagubici i još šest naselja juče je proglašena vanredna situacija: Izvarica, Ribare, Krepoljin, Vukovac, Milatovac i Jošanica.

– Struju još nemaju samo domaćinstva koja su bila zatrpana većim nanosima zemlje. Ekipe su na terenu, sakupljaju se uginule životinje, mehanizacijom se otklanjaju nanosi mulja u kućama i slično – naveo je Milošević.

Kaže da četiri komisije trenutno vrše procenu štete od poplava na teritoriji Žagubice, tako da je još rano davati bilo kakve podatke.

PROČITAJTE JOŠ: RISTOVSKI ISPAO GLUP NA KVADRAT: POSLE ONOLIKOG ŠLIHTANJA VUČIĆU MORAO JE DA PROSI DA BI ZAVRŠIO FILM!

(izvor: blic.rs/gerila.rs)

Comments

comments