Društvo

Poginuo radnik u fabrici u Subotici

U fabrici “Tatravagonka Bratstvo”, u nesreći na radu, smrtno je stradao radnik I. B. (59) iz Subotice, potvrđeno je Insajderu u Ministarstvu rada. Nesreća se dogodila u subotu oko 19 sati.

pixabay: Radnici
Foto: pixabay / Radnici

Kako je objavio RTS, u subotičkoj fabrici koja se bavi remontom teretnih vagona, prilikom manipulacije sa kranom, šipka krana se otkačila i pala na radnika.

Hitna pomoć je mogla samo da konstatuje smrt I. B.  Uviđaj je obavilo Više javno tužilaštvo u Subotici.

U Ministarstvu rada za Insajder navode da je inspektor rada izašao na teren i zabranio upotrebu krana.

“Naloženo je ispitivanje krana, a nakon utvrđivanja svih činjenica biće preduzete zakonom propisane mere iz nadležnosti Inspekcije rada”, kažu u Ministarstvu.

Prošle godine na radnom mestu smrtno je stradalo 53 radnika, a crna serija nastavljena je i u 2019. godini, koju je država proglasila godinom bezbednosti i zdravlja na radu. Od početka godine na radnim mestima stradalo je ukupno devet građana Srbije.

Podsetimo, od januara 2013. do kraja 2017. godine, čak 187 osoba izgubilo je život usled povreda na radu. Samo prošle godine stradalo je najmanje 53 radnika, a trećina njih radila je u građevinskom sektoru.

Početkom marta na gradilištu u opštini Zvezdara poginuo je radnik nakon što je pao sa skele. Tokom februara došlo je do pogibije radnika na gradilištu na Vračaru kada su na njega pale palete s blokovima sa drugog sprata objekta u izgradnji. Kako se ispostavilo, to gradilište je bilo ilegalno.

Sindikati upozoravaju da su glavni uzroci brojnih nesreća na radu nekažnjivost odgovornih, ali i opadanja primene bezbednosnih standarda nakon propasti građevinske industrije 2000. Godine. S druge strane, predstavnici države crnu statistiku uglavnom predstavljaju kao neminovnost rizične profesije.

Nakon serije pogibije radnika krajem avgusta prošle godine, Zaštitnik građana pokrenuo je kontrolu, a pet meseci kasnije u razgovoru za Insajder Zoran Pašalić je naveo da na osnovu prvih zaključaka ne može da imenuje nijednu pojedinačnu instituciju kao odgovornu već da su krivi svi.

Bez adekvatne kazne za odgovorne

Prema zvaničnim podacima Inspektorata koji su dostavljeni Insajderu, od početka 2013. godine do početka 2018. inspektori rada podneli su krivične prijave protiv 119 odgovornih lica zbog osnovane sumnje da su učinili krivično delo izazivanja opasnosti po život i zdravlje zaposlenih. Međutim, samo osam postupaka je pravosnažno okončano.

Takođe, iako je krivičnim zakonikom propisana kazna od dve do 12  godina zatvora za odgovorno lice koje izazove smrt radnika, u istom periodu izrečene su samo dve kazne zatvora – i to u trajanju od po godinu dana.

Jedan od razloga zbog čega se nesreće dešavaju sve češće jeste i to što zbog nedostatka stručnog kadra poslodavci zapošljavaju i neobučene ljude koji nemaju adekvatne ugovore o radu. Prema podacima Inspekcije rada, u 2017. godini čak 30 odsto preminulih radnika je radilo na crno.

(Izvor: RTS, Insajder)

Comments

comments