Politika

Pokret za preokret: Vesićeva najava promene naziva ulica, otkriva radikalsko nasleđe SNS-a

Najava Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, da će se pristupiti promeni naziva ulica koje imaju veze sa nekim bivšim republikama, otkriva pravo lice SNS vlasti i radikalsko nasleđe netolerancije, ocenjuje Pokret za preokret Janka Veselinovića.

Još tragičnije je što se to radi u vreme pandemije u nemogućnosti građana da o tome adekvatno kažu svoj stav, ocenjuje Pokret za preokret.

“Beograd je uvek bio grad koji poštuje različitosti u kulturološkom, verskom, nacionalnom i svakom drugom smislu. Beograd je grad u kome kroz istoriju i danas žive ljudi raznih nacija i vera i koji zbog svoje otvorenosti ima posebno mesto u evropskoj civilizaciji. Beograd nije bio samo glavni grad bivše države već je on bio i ostao ‘glavni grad’ Balkana baš zbog toga što je prevazišao palanački duh, koji svojom namerom o promeni naziva ulica nameće Goran Vesić”, navodi se u saopštenju Pokreta za preokret.

Pokret podseća da je najavljena promena imena ulica Porečke, Hvarske, Hrvatske na Paliluli, zatim Splitske, Podravske i Bjelovarske na Voždovcu i Šibeničke (Zvezdara). Menjaće se i nazivi Ljubljanske, Bledske, Bosanske i Mariborske na Zvezdari, Celjske ulice na Vračaru, Lopudske na Savskom vencu, Murske na Voždovcu, Zeničke na Paliluli. Takođe, Sarajevske i Mostarske ulice.

“Onima koji trenutno vladaju našim gradom, očigledno je važan nacionalni prefiks, ali su im potpuno nepoznate istorijske, geografske, kao i kulturološke činjenice. Sarajevo predstavlja rodno mesto i mesto stvaranja mnogih Srba, koji su ostavili neizbrisivi trag u našoj istoriji. Republika Srpska ima dva glavna grada. Pored Banja Luke to je Istočno Sarajevo. Iste činjenice odnose se i na Mostar, grad Alekse Šantića, Pere Zubca, Duška Bajevića i mnogih drugih proslavljenih Srba. Šibenik je sedište Dalmatinske eparhije Srpske pravoslavne crkve, u kojoj se nalaze manastiri Krka, Krupa i Dragović i brojni drugi verski objekti”, navodi Pokret za preokret.

Pokret pita i kakva se to poruka šalje Srbima koji žive na tom području, ali i pripadnicima drugih nacija koji su dali svoj doprinos razvoju kulture, sporta, ekonomije i drugih društvenih sfera Beograda, kao i dokle će SNS uništavati simbole prestonice Srbije.

Foto: preokret.org

Comments

comments