Društvo

“Policija hapsi da bi zastrašila demonstrante”

Ni devedesetih godina, kada je u policiji i tužilaštvu bilo dosta ideološki ostrašćenih ljudi, nismo imali slučaj da se građani bez dokaza masovno hapse kako bi se zastrašili protivnici režima.

To za Danas kaže advokat Borivoje Borović, član Predsedništva Narodne stranke, komentarišući činjenicu da protiv trećine uhapšenih u poslednjoj policijskoj akciji nije podneta ni krivična prijava.

PROČITAJTE JOŠ: KRUŠEVAC, UŽICE I POŽAREVAC KREĆU SA PROTESTIMA U PETAK

Borović je ovu policijsku akciju doveo u vezu sa sve masovnijim protestima u Beogradu i drugim gradovima Srbije, navodeći da je u pitanju odgovor na zahtev demonstranata za ostavkom ministra unutrašnjih poslova.

– Nebojša Stefanović je brzopleto reagovao i organizovao ovu akciju. Najbolji pokazatelj koliko su ova hapšenja bila utemeljena na dokazima, je što dve trećine uhapšenih, tužilaštvo koje je u potpunosti podređeno vladi, nije moglo da zadrži u pritvoru – kaže Borović (na slici ispod).

Policijska akcija u kojoj je uhapšeno oko 150 ljudi, nipošto nije prva te vrste. Naprotiv, od kako je na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sve češće su akcije u kojima biva priveden veliki broj ljudi.

PROČITAJTE JOŠ: FILOZOFSKOM SE PRIDRUŽIO I FPN: PROFESORI PODRŽALI PROTESTE!

Bojan Elek, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, naglašava da je jako teško doći do podataka o pravnom epilogu tih policijskih akcija.

– Mi već godinama unazad upozoravamo da se veliki broj uhapšenih lica pušta iz pritvora nakon hapšenja, a da izostaju sudske presude. Ono što zabrinjava je i što se u sklopu akcija hapse ljudi koji se sumnjiče za krivična dela koja nemaju dodirne tačke jedna sa drugim. Sva ta hapšenja su ubačena zajedno u jednu akciju, da bi se predstavila kao borba protiv organizovanog kriminala – navodi Elek, uz opasku da manjak krivičnih prijava kod poslednje akcije hapšenja dokazuje da se radi o predstavi za javnost.

Privođenje bez dovoljno dokaza, prema rečima Veljka Mijailovića, predsednika Policijskog sindikata Srbije, nije u skladu sa uobičajenom policijskom praksom.

– Procedura nalaže da se prvo pribave dokazi pa onda privode ljudi. Zbog čega je to u ovom konkretnom slučaju izostalo, to je već pitanje za ministra policije – kaže Mijailović.

Podsetimo, do podatka da je trećina uhapšenih u poslednjoj policijskoj akciji puštena bez krivičnih prijava, došli su novinari portala KRIK. Pored toga, oni su ustanovili da je dve trećine uhapšenih pušteno je na slobodu, a da je najviše krivičnih dela policija podnela osnovnim tužilaštvima koja gone blaža krivična dela. Oni su podatke dobili od 58 od 84 tužilaštva u zemlji, a prema njihovim odgovorima, uhapšeno je 140 osoba.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆEV KUM I SUPRUGA VLASNICI 2 VILE OD 4 MILIONA EVRA!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments