Intervju

Intervju: Dragan Murar – “Danas mafija poseduje Srbiju”

Današnji gost našeg portala bio je Dragan Murar. Osnivač pokreta “Alternativa za Srbiju” i čovek koji je preživeo pravu “Golgotu” od strane Vučićevog režima. Od 2014. godine bio je fizički napadan, paljen mu je automobil, a protiv njega se i dalje vodi više krivičnih postupaka. Sa Draganom smo pričali o novoosnovanom pokretu, aktuelnoj situaciji u Srbiji i načinima na koje trenutni režim može biti smenjen.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Draganu na izdvojenom vremenu i želimo mu uspeh sa “Alternativom za Srbiju”.

Zašto ste se odlučili na osnivanje novog pokreta? Za šta ćete se boriti?

Alternativa za Srbiju je osnovana pre nekoliko dana kao odgovor na potpuni krah opozicije.Bezidejna sa starim licima istrošenim sujetnim liderima nije ni imala nikakve šanse pred mafijaškom organizacijom kakva je SNS.I sam sam shvatio da je ideja svi protiv Vučića potpuno pogrešna.Protiv ovakve vlasti i ovakve politike se ne bori na način na koji smo navikli.Bez stimulisanja građana da pređu prag straha pravim idejama nema nam pomoći.Zato smo sačekali da prođu izbori i obnarodovali da osnivamo Alternativu za Srbiju.Mi ćemo kao osnovu imati za cilj socijalnu pravdu i pravo na jednakost.

Koliko novi pokret ima zajedničkog sa vašim prethodnim pokretom “Odbrani i podrži” iz 2015. godine?

Odbrani i Podrži sam osnovao i okupio u januaru 2015 i za neki dan 14 marta će biti treća godišnjica prvog protesta protiv diktature Vučića.Sve ono što smo tada rekli i tražili stoji i dan danas.Tada smo ukazali na cenzuru da puzajuću diktaturu urušavanje institucija itd.Već u maju 2015 sam izdvojio Pokret Građanin Srbije kao političko krilo Odbrani i Podrži.Sa manje i više uspeha borili smo se protiv diktature.Logičan sled je Alternativa za Srbiju pošto je PGS bio bez obaveznog članstva zasnovan na akcijama lokalnog karaktera.AzS već ima preko 200 članova i dalje se širi.Uskoro ćemo osnovati i odbor u Beogradu Novom Sadu i Nišu.

Da li mislite da neformalni politički pokreti, kao što je i vaš imaju budućnost u Srbiji? Da li mogu da dobiju veću podršku nego što to danas imaju opozicione stranke?

AzS neće biti neformalni pokret.Zamišljen je kao buduća stranka kad se dovoljno razvije.U svakom slučaju udruženja i grupe građana će imati sve veću ulogu u društvenom životu zemlje.Politički neće imati neku veliku moć ali će imati veliku podršku građana zbog akcija lokalnog karaktera.Mislim da će recimo Pokret Slobodnih Građana jednostavno nestati.Kao što mislim da niti jedna postojeća stranka neće opstati ako se ne oslobodi tereta lidera koji su bili deo političkog života od 90-tih naovamo.Sudbina DS čeka i SNS onog trena kad padne sa vlasti.

U intervjuu Al Džaziri letos ste izjavili da su medijske slobode u Srbiji na skali od 1 do 10 ravne nuli? Da li mislite da se nešto promenilo nabolje ili je situacija još gora nego tada?

Ne postoje slobodni mediji u Srbiji.Postoji samo internet sloboda medija koji ne zavise od reklama.Zato smatram da je velika uloga Gerile ili recimo Opozicionara u širenju istine.Onog trenutka kad budemo dovoljno jak pokrenućemo dnevno glasilo u dogovoru sa svim opozicionim strankama pokretima i slobodnomislećim ljudima.To mora biti štampana novina sa malom cenom.Ono što mene brine a i sve treba da zabrine je odnos vlasti prema novinarima.Oni su ekstremno ugroženi.Proglašeni su za legitimne mete.

Koji je vaš predlog za borbu protiv Vučića? Koji je to metod političke borbe koji bi mogao da uzdrma ovu vlast?

Ovu vlast plaše bilo kakve demonstracije.Već od danas smo počeli akciju kojom želimo da se uključimo u eventualnu promenu ustava zahtevom da kao zagarantovano pravo bude unet član o garantovanoj imovini kao i garantovanom socijalnom minimumu.Alternativa za Srbiju smatra da danas mimimalna zagarantovana plata ne sme biti niža od 350 eura.Takođe smatramo da svi građani Srbije moraju imati pravo na socijalna davanja iz budžeta ako im primanja po članu domaćinstva ne prelaze 150 eura.Ukoliko se zahtev o zagarantovanoj imovini i garantovanom socijalnom minimumu ne nađe u predlogu novog ustava ili u izmenjenom ustavu organizovaćemo akciju drmanja kaveza.Pozvaćemo sve na neposlušnost u vidu neplaćanja računa za struju i ostale komunalije.

Prvi pokret ste osnovali kada su ljudi u Obrenovcu postali nezadovoljni zbog toga što država nije dovoljno pomagala stradalima od poplava? Kakva je situacija danas, da li je stanje u Obrenovcu vraćeno u “normalu”, kakvo je bilo pre poplava?

Obrenovac danas još uvek oseća posledice poplava.Mada je zaista mnogo učinjeno i to ponajviše zahvaljujući donacijama EU još uvek je Obrenovac jako zagađen grad.Osim poplave na žalosnu životnu sredinu najviše utiče ekološka bomba u vidu dve termoelektrane.Sela oko TENT-a su sela sa najvećim brojem dece obolele od astme u Evropi.Imali smo skoro i slučaj zakopavanja opasnog otpada.Toga po Obrenovcu ima jako puno.Sve to zajedno čini Obrenovac velikom ekološkom bombom sa satnim mehanizmom.Moram da naglasim da se Obrenovac ničim nije odužio EU za svu pomoć koju smo dobili od njih.

Da su sutra parlamentarni izbori, da li bi vaš pokret podržao bilo koga od aktuelnih opozicionih kandidata? Ako bi, ko bi to bio?

Mislim da nas parlamentarni izbori čekaju na jesen.Ubeđen sam u to.Zajedno sa referendumom o Kosovu. Bojkotovaćemo te i takve izbore i pozvati sve na bojkot dok se ne poprave izborni uslovi. Počevši od biračkih spiskova,zastupljenosti u medijima,jednakih šansi za sve i strogim kažnjavanjem krivičnog dela kupovine glasova.I naravno jasnim obeležavanjem onih koji zastrašuju građane i njihovim privođenjem pravdi.Ako ti uslovi budu ispunjeni onda se može izaći na izbore.U suprotnom bojkot je jedina opcija.Ako bi ti uslovi bili ispunjeni razgovarali bi o zajedničkoj listi sa svima koji se zalažu za demokratiju poštovanje ustava institucija i zakona.Naravno sa uslovom da se ispune naši socijalni zahtevi

Koje sve oblike zastrašivanja i nasilja, osim oduzimanja telefona i računa na društvenim mrežama, vlast prema vama primenjivala u poslednje tri godine?

Od 2014 do sada sam fizički napadnut više od 20 puta.Uništavana mi je imovina – automobili. Imao sam 30. avgusta 2015. nasilni upad u stan u kom sam stanovao.Privođen sam više od 30 puta. Sad se protiv mene vodi 6 tužilačkih postupaka za remećenje javnog reda i mira,poziva na nasilno rušenje ustavnog poretka,nasilničko ponašanje.Svi ti postupci se vode zbog mog pisanja na društvenim mrežama.U dva postupka zbog organizovanja neprijavljenih demonstracija sam oslobođen optužbi.Po mojim tužbama se vodi 5 postupaka zbog laži koje su iznete o meni.Jednu presudu protiv informera sam dobio.Moja deca su i dalje meta.Za njih nema posla u Obrenovcu pa čak i u Beogradu imaju problema zbog mog delovanja.

Kakve su vaše prognoze, kada bi mogao da padne ovaj režim?

Neće pasti ova mafijaška vlast još bar godinu do dve osim ako se ne uruši sama od sebe.Iako konstantno pada broj glasača koji glasaju za njih to je mašinerija koju je teško pobediti na legalan način.

U jednom intervjuu ste izjavili da sadašnja situacija liči na onu od pre Petog oktobra. Kada govorimo o samim uslovima života i o načinima da se bori protiv vlasti, da li mislite da je bilo teže onda ili je teže danas?

Da situacija u Srbiji zaista sve više liči na onu pre 5 oktobra.Socijalne razlike su sve veće,tenzije u društvu su dosegle zabrinjavajući nivo.Mafija je u svim državnim organima.Jednostavno mafija poseduje Srbiju.Ono što je razlika je da je danas mnogo teže organizovati ljude.Jednostavno bilo je previše razočarenja.U slučaju da se desi novi 5 oktobar moramo završiti ono što nismo tada.Tada je bila jedna TV Bastilja danas ih ima 3. Lustracija nije dovoljna nego zakon o potpunom isključenju iz politike i društvenog života svih koji su doprineli da Srbija bude gde je sad.Naravno uz dodatak krivičnom zakonu novog krivičnog dela-nezakonito bogaćenje.Naravno uz oduzimanje imovine i jako oštrim kaznama.U svakom slučaju biće mnogo teže nego dvehiljadite.

Comments

comments