Društvo

POTPUNO ODLEPILI: Seča avalske šume zbog NOVE gondole

Beogradske vlasti planiraju izgradnju ski staze sa žičarom na Avali koja je inače stavljena pod zaštitu države kao prirodno dobro, Piše Danas.
 
Ovaj potez podrazumevao bi seču drveća, narušavanje propisa i ugrožavanje životne sredine, a za projekat ski staze na Avali JP „Skijališta Srbije” su, u saradnji sa gradom Beogradom, opštinom Voždovac i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, 29. januara zaključili ugovor za izradu projekta sa konzorcijumom „Integral trading corporation” i „Ornament invest inžinjering” kao jedinim ponuđačem prenosi ovaj dnevni list.
Kako se navodi, shodno ranijim najavama ovaj projekat bi trebalo da košta 5 miliona evra, a prema zaključenom ugovoru tek treba da se izvrši studija izvodljivosti i plan sadržaja za ski centar.
Dodatno, ni studija uticaja na životnu sredinu nije urađena, niti se pominje, a Rešenje o stavljanju pod zaštitu prirodnog dobra Avala Grada Beograda iz 2007. godine i to za potez od Mitrovićevog doma do podnožja Avale gde bi se gradio centar, propisuje treći stepen zaštite.
To znači da šume ne smeju da se kreče, niti se mogu izvoditi radovi koji mogu narušiti stabilnost terena. Dodatno, zabranjena je i izgradnja objekata, osim onih koji se već tamo nalaze.
Takođe, Zakon o šumama zabranjuje pustošenje i krečenje šuma, ali i seču zaštićenih vrsta drveća kakvih ima na Avali.
Na koji način bi realizacija ovog projekta uticala na eko-sistem Avale još uvek nema informacija, a kako arhitekta Ljubica Slavković za Danas kaže, to pitanje je veoma osetljivo.
Ona navodi da je to još jedan u nizu projekata koji se u Beogradu radi netransparentno i da je posebno problematično to što će ga izvoditi Skijališta Srbije, koja su takođe zadužena i za realizaciju gondole na Kalemegdanu, koja je veoma osporavana.
S druge strane, Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologiju i održivi razvoj kaže da je ideja o ski centru još uvek u fazi kad postoji mogućnost da se nadležnima ukaže na moguće posledice realizacije ovog projekta.
(Izvor: Novaekonomija.rs)

Comments

comments