Društvo

“Pravda za Davida” u Srbiji – ko je od političara imao hrabrosti da podrži?

Ubistvo Davida Dragićevića jedna je od centralnih tema u Republici Srpskoj. Bez obzira “ko je na čijoj strani”, moglo bi se reći da apsolutno nema neutralnih i da cela situacija bukvalno nikog ne ostavlja ravnodušnim. Već nekoliko meseci “pljušte” najbrutalnije uvrede sa obe strane, koje se optužuju da su ubice, saučesnici, strani plaćenici i rušitelji države, a situacija je kulminirala pred današnje izbore i nakon nedavnog skupa na “Davidovom trgu” u Banjaluci gde je prisustvovalo preko 40.000 ljudi.

Međutim, sa ove strane Drine bi se moglo reći da su reakcije izostale. Od domaćih političara uglavnom nismo čuli ništa vezano za ovaj slučaj i retko ko je imao hrabrosti da izjavi nešto i podrži grupu ljudi koja se zalaže za otkrivanje ubica.

Iznenađuje svakako to da su jedina dva političara koja su istupila javno i pružila podršku Davoru Dragićeviću i grupi “Pravda za Davida” upravo Čedomir Jovanović i Miroslav Parović.

Lider Liberalno Demokratske Partije je ipak otišao korak dalje i lično prisustvovao nedavnom velikom protestu u Banjaluci.

 

Miroslav Parović se oglasio preko svog Fejsbuk profila gde je pružio podršku grupi “Pravda za Davida” i pozvao građane Republike Srpske da obavezno izađu na danjašnje izbore i iskoriste svoj glas protiv Milorada Dodika i SNSD-a. Iako je ranije podržavao ovu političku opciju, sada je izjavio da “građanski suverenitet” ima veliku snagu i da se ne sme dozvoliti da se za male pare kupi.

Zbog čega ostali političari ćute i da li čekaju rasplet na izborima da bi dali svoj glas ne znamo, ali svakako da njihovo okretanje glave govori daleko više o njima.

Comments

comments