Društvo

Predsednik opštine ZABRANIO držanje svinja da bi oteo zemlju poljoprivrednicima!

“Plan opštine da stočari na licitacijama uzmu manje hektara, kako bi ih više ostalo za uzurpaciju”

Prekršajni sud Pančevo, odeljenje u Alibunaru, počeo je da podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv građana alibunarske opštine koji gaje više od deset svinja.

PROČITAJTE JOŠ: NOVINAR “PINKA” NAPAO UČESNIKA PROTESTA U NIŠU!

Po odluci alibunarske skupštine iz februara 2016. godine, u širem centru Alibunara (na slici ispod), Banatskog Karlovca i Vladimirovca nije dozvoljeno držanje domaćih životinja, a u ostalim delovima opštine je ograničeno.

Prema informacijama, prvi poziv za okrivljenog stigao je na adresu stanovnika Banatskog Karlovca, a zbog, kako se navodi “kršenja odluke o držanju domaćih životinja”.

Taj poljoprivrednik je na sud pozvan zbog toga što u svom ekonomskom dvorištu ima više od deset svinja i nije postupio po rešenju “građevinsko-komunalnog inspektora” koji mu je naložio da smanji broj grla.

Portal navodi da i drugi stočari iz opštine Alibunar sa više od deset svinja, ovaca ili koza, pet krava ili 60 komada živine, mogu da očekuju inspektore i prekršajne prijave.

Zbog ovakve opštinske odluke negodovali su mnogi stočari, jer smatraju da je time ugroženo poslovanje i egzistencija njihovih domaćinstava, ali je taj dokument ostao na snazi.

PROČITAJTE JOŠ: NIŠLIJE PORUČILE: VUČIĆ ĆE IMATI ŽESTOK DOČEK!

Iz opštine su u objašnjenju naveli da mera “nije usmerena protiv poljoprivrednika, već da lokalna samouprava vodi računa o EU standardima i zaštiti životne sredine”.

“Upućeni u prilike u ovoj opštini ukazuju na plan lokalne samouprave da donese takvu odluku kako bi stočari na licitacijama državnog poljoprivrednog zemljišta uzeli manje hektara, kako bi ih više ostalo za uzurpaciju”, navodi
portal Agrosmart.

U opštini Alibunar već godinama se dešavaju malverzacije vezane za izdavanje državnih njiva u zakup, a krajem prošle godine predsednik Predrag Belić (na slici ispod) je privođen zbog sumnje da je omogućio mahinacije sa državnim poljoprivrednim zemljištem i prihodovao više od 240 miliona dinara.

Zbog ove odluke mnogi poljoprivrednici u Alibunaru neće moći ni da dobiju podsticaje, jer moraju imati više grla nego što je to dozvoljeno u opštini.

PROČITAJTE JOŠ: OSLOBOĐEN KOSMAJAC, “HVALA VUČIĆU”

(izvor: autonomija.info, agrosmart)

Comments

comments