Technology

Prestanite da pravite ove greške i popravite svoju digitalnu bezbednost

Mnogi od nas o digitalnoj sigurnosti razmišljaju tek kad postanemo žrtve napada ili kad se zaključamo iz maila i danima vodimo mučnu bitku da opet možemo pristupiti pošti. Iako ne možemo biti apsolutno sigurni od hakerskih napada, virusa i drugih digitalnih pošasti (osim ako se potpuno isključimo od svega), ono što možemo poduzeti je da smanjimo broj grešaka koje svakog dana pravimo.

Ostavljamo kamere nezaštićene

Web kamere na kućnim računarima i laptopovima omogućuju da budemo jednostavno u kontaktu s najbližima, ali one se mogu i hakovati kako bi vas neko potajno snimao. Istina, većina nas nema razloga da strahuje da bi se našli na meti hakera koji bi baš to hteli napraviti, ali opasnost postoji. Najjednostavniji način odbrane je i najdelotvorniji. Sve što treba je da stavite lepljivu traku preko sočiva kad ne koristite kameru. Tu su i aplikacije koje će vam reći da neko pokušava da pristupi vašoj kameri. Tako se i na fotografiji koju je nedavno objavio Mark Zukerberg vidi da laptop iza njega ima prekrivenu web kameru.

Ostajemo ulogovani u sve mreže

Mnogi od nas koriste Facebook, Twitter, Instagram i ceo niz drugih društvenih mreža, ali i raznih online servisa poput Steama ili Origina za igre. Naravno, kako ih svaki dan više puta proveravamo, ne želimo svaki put da upisujemo podatke za prijavu i ostajemo ulogovani, ali i izloženi napadima. Ključno je da budete sigurni da ste vi jedini s pristupom vašim računima, a za većinu možete proveriti aktivnost. Verovatno najvažniji za mnoge je Google, a odlaskom na myactivity.google.com/myactivity možete videti sve aktivnosti s vašim profilom.

Mobilne ostavljamo nezaštićene

Velik broj ljudi i dalje ne koristi PIN, uzorak ili otisak prsta kako bi zaključali telefon. Ako vam neko uđe u mobilne, skoro sve vaše mreže su otvorene za nekog ko želi da objavi nešto na vašem Facebook profilu, pročita poštu ili naruči nešto online.

Svugde koristimo iste lozinke

Razlog je jasan, niko ne želi da pamti različite lozinke za svaku mrežu, međutim ako vam je sigurnost važnija odlučićete se na različite lozinke za svaku mrežu. Duža lozinka, poželjno s frazom koju ćete lako zapamtiti, je jer to bolje rešenje koje će i lakše izdržati pokušaj napada. Ako vam je teško da pamtite lozinke, postoje razne aplikacije koje će to činiti za vas.

Preskačemo uslove i pravila korištenja

Kod instalacije svakog programa ili prijave na neku novu mrežu javlja se i obaveštenje da pročitamo uslove i pravila korišćenja, koje gotovo svi preskačemo i ignorišemo. Ali, ovo je tu s razlogom i trebali bi pročitati jer aplikaciji možda dajete dozvolu da vas izlaže online rizicima na koje niste spremni.

Ignorišemo sigurnosna ažuriranja

Sigurnosna ažuriranja stižu nam s razlogom, bez obzira na uređaj i operacioni sistem koji koristimo. Hakeri stalno traže propuste kako bi ih iskoristili i napali nezaštićene računare ili mobilne, a vaš operativni sistem šalje vam nova ažuriranja kako bi bili otporniji na napade. U postavkama androida i iOS uređaja možete lako da vidite da li ima novijih verzija vašeg sistema.

Javni Wi-Fi tretiramo kao da smo kući

Prijava na bežičnu mrežu u kafićima, na aerodromu ili u šoping centrima relativno je sigurna, ali to ne znači da možete olako plaćati račune ili proveravati stanje na takvim mrežama. Javne mreže biste trebali smatrati manje sigurnima od kućnih i podložnijima napadima. Osim toga, hakeri mogu da naprave lažne mreže koje izgledaju kao da su mreže vašeg kafića ili restorana, kako bi presreli vaše lične podatke. Zbog toga bankarske transakcije ostavite za kućnu mrežu.

Comments

comments