DruštvoZabava

Da li lagati ili reći istinu o broju prethodnih partnera?

Početak svake ljubavne veze obeležen je upoznavanjem jedno drugog, pitanjima, otkrićima…

No jednog pitanja pribojavaju se mnogi i im izaziva grč u želucu. Kada se na tapetu nađe tema o bivšim ljubavnicima, u većini se budi ista dilema: slagati ili reći istinu? Pravog odgovora na to, zapravo, i nema, ali evo što kaže jedan stručnjak:

Ako kažete istinu…

To pitanje obično se javlja nakon takozvane faze medenog meseca, odnosno nakon prvih nekoliko nedelja veze kada se jedno pred drugim već osećate mnogo opuštenije. A upravo tema seksualne prošlosti vašu vezu vraća u fazu neugodnosti. Ako ste odlučili biti iskreni i reći tačan ili približan broj svojih seksualnih partnera, sigurno će vam biti jako neugodno ako je partnerov broj dvostruko manji.

“Otkrivanje tačnog broja osoba s kojima ste spavali može uzburkati vezu i potaknuti neka druga pitanja, poput imena bivših seksualnih partnera ili njihovih sposobnosti u krevetu,” objašnjava stručnjak za veze Suzi Parkus te dodaje da bi vaš odgovor trebao da zavisi od toga koliko vam je (ne)ugodno razgovarati o prošlosti.

“Ako ste inače otvoreni za takve razgovore, onda iskrenost može i koristiti vašoj vezi. To ne mora nužno biti negativan razgovor, čak ni ako je vaš broj puno veći od partnerovog. Seks je zabavan i uzbudljiv i zapravo se ne biste trebali sramiti svoje seksualne prošlosti,” ističe Parkus.

Nitko vas ne sme osuđivati zbog vaše seksualne prošlosti, a ako vas partner nakon priznanja gleda drugačijim očima i stvara vam probleme zbog toga, onda on i nije za vas i bolje je da takvu vezu prekinete odmah u startu.

Ako slažete…

Naravno, postoji i druga opcija, a to je laž, koja se pogotovo nameće u slučaju kada vam je partner već otkrio broj svojih bivših partnera i on je mnogo manji od vašeg. Tu se javlja dilema, jer kažete li istinu, partner bi vas mogao osuđivati, a laž bi vas jednog dana mogla koštati skupo.

“Iskrenost je ključ svake uspešne veze, no ako vam je neugodno reći istinu, onda je slobodno prećutite ili preoblikujte, pogotovo ako ste sigurni da je to bolje rešenje za vašu vezu.  No ako ste odlučili da slažete, što pre skrenite temu i ne zakopavajte se duboko u svoje laži,” savetuje Parkus.Takođe, ako ste lagali, potrudite se zapamtiti broj koji ste rekli, kako ne biste nekada u budućnosti odali sami sebe.

“Važno je napomenuti i da se svaka uspešna veza temelji na iskrenosti, razgovoru i deljenu svega s partnerom, pa i onih malo manje ugodnih stvari. Ako s nekim ne možete otvoreno razgovarati o svemu, pa i o bivšim ljubavnicima i vezama, onda on možda i nije ‘onaj pravi’ za vas,” zaključuje Parkus.

Comments

comments