Društvo

PROGON se nastavlja: Lažna naprednjačka NVO podnela krivičnu prijavu protiv Sergeja!

Višednevna kampanja tabloida Srpski telegraf protiv glumca Sergeja Trifunovića i njegove humanitarne fondacije „Podrži život“ rezultirala je krivičnom prijavom za delo teške prevare koju je protiv glumca podneo Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): ŠTA SE DESI KADA NOVINAR POSTAVI VUČIĆU SMISLENO PITANJE?

Međutim, ova tužba nije rezultat samo negativne kampanje i proizvoljnih interpretacija, već i činjenice da iza nje stoji nevladina organizacija na čijem čelu je čovek Vlade Srbije – Mario Spasić. NJega je Vlada angažovala kao glavnog koordinatora Radnog tela za borbu protiv korupcije pri Ministarstvu zdravstva, a njegova NVO iz Trstenika (koju mnogi mešaju sa Transparentnost Srbija) poznata je po neosnovanim tužbama protiv kritičara vlasti, uključujući i poverenika Rodoljuba Šabića.

Spasićeva Transparentnost, naime, podnela je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv Sergeja Trifunovića, predsednika Upravnog odbora fondacije Podrži život, i Ratomira Antonovića, upravitelja fondacije, na osnovu pisanja ovog režimskog tabloida. U njihovom jučerašnjem izdanju, gde pozivaju nadležne da uhapse Trifunovića, sumnjiče glumca da se „kockao“ novcem iz fondacije jer ga je ulagao u slovenački investicioni fond Ilirika. Trifunović to nije demantovao, a prema rečima sagovornika Danasa, ova vrsta ulaganja nije sporna i čak je uobičajena kod inostranih humanitarnih fondova, jer se na takav način uvećavaju sredstva i novac ne leži samo na računu.

Milan Marinković iz društva za upravljanje investicionim fondovima „FIMA Invest“ kaže za Danas da nije detaljno pratio kampanju Srpskog telegrafa, ali da mu ovaj poslednji napad deluje kao potpuno neosnovan. On ističe da je u svetu praksa da humanitarni fondovi ulažu u investicione fondove.

– To je apsolutno normalna stvar da se novac ulaže u investicione fondove i vraća uz kamatu, nego da leži na računu i gubi vrednost – ističe Marinković. On dodaje da ni u kom slučaju to investiranje ne može da se nazove „kockanjem“, ukoliko se ulaže u sigurne niskorizične fondove.

PROČITAJTE JOŠ: DA, SRBIJA JE I DEFINITIVNO IZGUBILA PODRŠKU RUSIJE

– Slovenačka Ilirika to sigurno jeste. Oni rade dobro i korektno i ulaganje u njihove fondove sigurno nije kocka ili rizik – naglašava Marinković.

Novac u investicionim fondovima se vraća uz kamatu, tako da pitanje Srpskog telegrafa „gde je 5,5 miliona dinara“ nije na mestu. Naime, prema njihovim navodima, fondacija „Podrži život“ je u slovenački investicioni fond Ilirika uložila 15,5 miliona dinara, a dosad je vraćeno 10 miliona. Inače, prihodovanje od kamata je u skladu sa Zakonom o zadužbinama i fondacijama. U fondaciji „Podrži život“ naglašavaju da su radili u skladu sa zakonom, a javnosti će se obratiti nakon što tabloid objavi njihov demanti.

Prijave Marija Spasića

Savet „Transparentnost“ Marija Spasića (na slici iznad) poznat je po tome što je izdao saopštenje sa kritikama na rad Poverenika, optužujući ga da „krije“ podatke o svom radu, što je prenela većina prorežimskih medija, a Informer zaključio da je „Šabić proneverio 15 miliona dinara“. Ti navodi su odbačeni. Na meti Spasića i Saveta Transparentnost našli su se i narodni poslanici Boško Obradović, Srđan Nogo i Marija Janjušević, protiv kojih je Spasić podneo krivične prijave zbog njihovog navodnog upada u kabinet predsednice Skupštine Maje Gojković. Poslanici Dveri tada su Spasića nazvali „SNS botom prve vrste“.

PROČITAJTE JOŠ: PUTIN ALEKSANDRU NE VERUJE: VUČIĆ NIJE DOBIO DOZVOLU DA PRIZNA KIM

(izvor: danas.rs)

Comments

comments