Društvo

Radio 4 godine u “Leoniju”, a nema NI DAN radnog staža?!

Bivši zaposleni firme Leoni posle nekoliko godina rada u ovoj kompaniji iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) dobio je dokument u kojem piše da nema ni dana radnog staža. U Leoniju kažu da su sve doprinose uplaćivali na vreme, a PIO fond već skoro mesec dana ne odgovara na pitanja o ovom problemu.

Nišlija D. J. nakon što je napustio Leoni, proverio je u gradskoj filijali PIO fonda da li su mu uplaćivani porezi i doprinosi i evidentiran radni staž, ali ga je sačekalo neprijatno iznenađenje. Rad u nemačkoj kompaniji na određeno i neodređeno – ukupno 4 godine, a u papirima – nula.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) LEPIĆEMO DOK NE ODLEPI: DOBAR DEO BEOGRADA OSVANO OBLEPLJEN NALEPNICAMA “1 OD 5 MILIONA”

D. J. kaže da je zarađivao platu u Leoniju od 2015. do 2018. godine, a kada je nedavno otišao iz firme, shvatio je da je njegov rad nevidljiv u dokumentima koji to treba da pokažu. Tvrdi da nije jedini.

Radio sam u Malošištu. U papirima stoji da nemam staž, da mi nisu uplaćivani porezi i doprinosi. Nisam jedini, poznajem i druge kolege koje imaju isti problem. I oni su proveravali i kod njih nedostaje staž i to nije mala stvar – kaže D. J.

“Leoni”: Uplatili smo sve na vreme

Par dana nakon što se početkom februara redakciji Južnih vesti javio nezadovoljni bivši radnik, u kompaniji Leoni u pisanom odgovoru su izričito tvrdili da su uvek na vreme uplaćivali sve poreze u budžet Republike Srbije, uključujući i poreze i doprinose na zarade zaposlenih Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja.

Želimo da naglasimo da se svi porezi i doprinosi na zarade zaposlenih uplaćuju u budžet Republike mesečno, a pre isplate zarada našim zaposlenima. Pored toga, na početku godine, svaki zaposleni dobija PPPO obrazac (Potvrda o plaćenim porezima i doprinosima po odbitku) kojim se potvrđuje koliko mu je uplaćeno za poreze i doprinose na ime zarada i prevoza u prethodnoj godini – navode iz Leonija.

PROČITAJTE JOŠ: BOLEST: SNS BOTOVI NAPRAVILI PROFIL “PRAVDA ZA JUTKU” I NAPADAJU MARIJU LUKIĆ!

Ipak, kažu da su i oni čuli da postoji problem kod nekih radnika.

Naime, u kompaniji Leoni kažu da ih je nekoliko zaposlenih krajem 2018. godine obavestilo da u listingu koji su dobili od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o ukupnom radnom stažu kod trenutnog poslodavca ne postoje svi podaci.

Sa tim u vezi, blisko sarađujemo sa Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje i radimo na tome kako bi naši zaposleni u svim proizvodnim jedinicama mogli da u svakom trenutku dobiju listinge sa evidentiranim ukupnim radnim stažom – kažu iz Leonija.

A u PIO fondu ćute
Da li je ta bliska saradnja koju Leoni navodi, dala rezultate, nije poznato.

Fond PIO novinarima Južnih vesti skoro mesec dana nije odgovorio na pitanja o nevidljivom stažu Nišlije D. J.

Nisu odgovorili ni na pitanje postoji li mogućnost da firme uplaćuju poreze i doprinose, a da to PIO fond ne evidentira, pa radnici to ne vide u listingu koji dobiju i zašto se to dešava.

Iako je portparolka PIO fonda navela da će vrlo brzo odgovoriti, na mejlove, poruke i pozive, PIO je do objave teksta ostao nem.

PROČITAJTE JOŠ: LANE GUTOVIĆ: KO PREŽIVI – PRIČAĆE, ALI KO PRIČA – NEĆE PREŽIVETI!

(izvor:juznevesti.com)

Comments

comments