Društvo

RAZRAĐENA ŠEMA: Kako Milutin Folić otima hiljade evra dok uništava Beograd!

Osim mesečne plate koju dobija kao gradski arhitekta, Milutin Folić svoj budžet dopunjuje i kao član komisija za mnogobrojne projekte u Beogradu, gde po jednom konkursu prosečno zaradi čak 130.000 dinara!

Urbanističko-arhitektonski konkursi za uređenje delova Beograda, rekonstrukciju mostova, Hipodroma, samo su deo poduže liste konkursa na kojima je gradski arhitekta nastupio u svojstvu predsednika žirija.

DEBEO DOSIJE RADOIČIĆA: OD SVEGA, PLATIO SAMO ZA FALSIFIKAT LIČNE KARTE!

Ugovore je sa njim zaključivalo JP “Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda”. I ništa tu ne bi bilo čudno jer posao arhitekte grada i jeste uređene Beograda, da, pored mesečne plate koju dobija, sa svakog pomenutog konkursa arhitekta Folić nije izlazio teži za po najmanje stotinak hiljada dinara.

Naravno, nije jedini

Tako je 21. novembra 2016. godine Folić zaključio ugovor s Direkcijom da bude predsednik žirija za konkursne radove na urbanističko-arhitektonskom konkursu za šire područje Hipodroma. Ugovorena vrednost koja je pripala Foliću iznosi 134.000 dinara. Za ocenjivanje predloženih ideja za rekonstrukciju Starog savskog mosta, ovaj arhitekta dobio je u maju 2017. godine još 134.400 dinara. Folić je kao predsednik žirija na konkursu za područje Ade Huje u junu prošle godine zaradio 160.000 dinara, dok je za novobeogradski Blok 18 i deo Bloka 13 u 2016. dobio ukupno 236.000 dinara.

Postavlja se pitanje da li gradski arhitekta, pored mesečne plate, treba da dobija novac i za ove poslove i mora li ta nadoknada da bude veća od 1.000 evra? Ili pak, s druge strane, da li je on jedini kompetentni urbanista, te niko sem njega nije kadar da u funkciji predsednika žirija odlučuje o pobednicima konkursa?

Sumnjiva gradnja

Pored Folića, kao član komisije gotovo redovno se pojavljuje i arhitekta Nebojša Minjević. On je rame uz rame sa Folićem učestvovao na konkursima za deo Makiškog polja, rekonstrukciju Starog savskog mosta, a odlučivao je i o pobednicima konkursa za tri centralna trga u Beogradu. Baš poput svog kolege, Minjević je po konkursu uzimao preko 100.000 dinara. Osim na ovim, Folić je bio član žirija i na konkursu za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu, kao i na konkursu za izradu spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, zatim na konkursu za idejno rešenje za rekonstrukciju objekta u Resavskoj i njegovu prenamenu u Muzej grada Beograda…

PROČITAJTE JOŠ: “GLEDAJ SVOJA POSLA”: KAKO JE SNS BAHATO OKUPIRAO CEO GRAD!

Ali ovo nisu jedini poslovi u kojima je Milutin Folić pronašao način da dodatno zaradi. Kako su mediji pisali prethodnih dana, firma “Goldman kapital partners” d.o.o., u kojoj je Folić vlasnik 50 odsto, skoro je završila petospratnicu u Sredačkoj ulici u Beogradu, za koju su dozvole izdate kada je Folić već bio na funkciji gradskog arhitekte. Građevinska dozvola je izdata 21. maja 2015, a u to vreme Folić je već godinu dana bio na toj poziciji.

Sakrili celu kuću

Kada smo prvi put obišli ovo gradilište (na slici ispod) pre desetak dana, na njemu nije bilo obavezne table sa imenom investitora, projektanata i izvođača radova, što je posle pisanja medija odmah ispravljeno.

Sporno je i to što je “Goldman kapital partners” dobio dozvolu da na objektu izgradi 150 kvadrata više nego što je po propisu, jer u dokumentaciji stoji da se na parceli pored nalazi trg, odnosno pjaceta, iako se tu nalazi stara porodična kuća od 126 kvadrata sa pomoćnim objektom od 19 kvadrata. A 150 “dodatnih” kvadrata u ovoj zgradi vredi 400.000 evra.

Komšijama oštetili zidove, kapiju, krov…

I kao da sve navedeno nije dovoljan prikaz bahatosti gradskog arhitekte, izgradnju zgrade pratili su od samog početka brojni propusti – pre tri godine izvođači radova su prilikom rušenja postojećeg objekta oštetili zidove prostorija Udruženja slepih i slabovidih “Beli štap” u komšiluku. Dalje su stradali dvorišni zid, kapija i krov pomoćnog objekta na susednoj, privatnoj parceli. Sada, kada je petospratnica gotovo završena, njeni prozori i balkoni zašli su duboko u prostor susednog dvorišta.

PROČITAJTE JOŠ: SINIŠA PONOVO LAGAO: METRO TEK 2033. GODINE! AKO BUDE I TAD…

(izvor: blic.rs)

Comments

comments