Društvo

Rekonstrukcija “Pobednika”: Radojičić najavio skidanje spomenika

Rekonstrukcija “Beogradskog pobednika” počeće odmah po dobijanju građevinske dozvole od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i koštaće 26 miliona dinara, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Kako je preneo Beoinfo, Radojičić je rekao da je rekonstrukcija poverena Privrednom društvu “Koto” i vajaru Zoranu Kuzmanoviću, a predviđeni rok za završetak radova je šest meseci od sprovođenja postupka javne nabavke.

Gradonačelnik je precizirao da je projekat rekonstrukcije uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, a projekat statičke sanacije Građevinski fakultet.

On je istakao da rekonstrukcija obuhvata tri faze – statičku sanaciju, restauraciju bronzane skulpture i restauraciju kamenog stuba i postamenta.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da postolje i stub spomenika budu obnovljeni na mestu gde se nalaze, odnosno na Kalemegdanu, dok obnova statue zahteva da se ona skine i da se radovi obave u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića.

Skulptura će se, kako je naglasio, privremeno skinuti kako bi se radovi na njenoj restauraciji obavili u najadekvatnijim uslovima u radionici i kako bi se formirala nova veza između skulpture i stuba, jer je ta ova veza najoštećeniji deo spomenika.

(Izvor: N1)

Comments

comments