Politika

REKORDERI: Vlast u Valjevu za 6 meseci potrošila 48 MILIONA, što je 5 budžetskih rezervi!

Iz tekuće budžetske rezerve potrošeno je 47,8 miliona dinara u prvih šest meseci ove godine, što je 478 posto više nego što je planirano novca tekuće budžetske rezerve za celu 2018. godinu.

U članu 6. Odluke o budžetu Valjeva za 2018. godinu piše da su sredstva tekuće budžetske rezerve planirana su u iznosu od 10 miliona dinara za celu godinu.

PROČITAJTE JOŠ: SRAMOTA: VLADA SRBIJE NEMA NAMERU DA OBELEŽI 100 GODINA OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA!

“Sredstva se koriste za neplanirane svrhe za koje nisu utvrđene aproprijacije ili za svrhe za koje se u toku godine pokaže da aproprijacije nisu dovoljne. Gradonačelnik grada, na predlog lokalnog organa uprave nadležnog za finansije donosi rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve”, piše u Odluci o budžetu koju su usvojili odbornici Skupštine grada.

Međutim već na polovini godine potrošeno je skoro pet tekućih budžetskih rezervi i to za raznorazne namene.

U Izveštaju o izvršenju budžeta Valjeva za prvih šest meseci piše da je bilo 34 isplate iz tekuće budžetske rezerve u ukupno iznosu od 47,8 miliona dinara.

Najviše novca 10 miliona dinara izdvojeno je za “projekat rekonstrukcije Opšte bolnice Valjevo”. Nejasno je zbog čega je za taj projekat plaćeno iz tekuće budžetske rezerve s obzirom na to da je novac za projektnu dokumentaciju rekonstrukcije Opšte bolnice planiran u budžetu i to 50 miliona dinara, a pritom još uvek nije raspisana javna nabavka za projekat rekonstrukcije Opšte bolnice.

Iz tekuće budžetske rezerve izdvojeno je 8,2 miliona dinara i to, kako piše u Izveštaju, “za novogodišnju rasvetu i Milovan Glišić”. Nejasno je za koju novogodišnju rasvetu je izdvojen novac iz tekuće budžetske rezerve, naročito ako se zna da je prošle godine novogodišnja rasveta plaćena šest miliona dinara.

Za “usluge po ugovoru-otklanjanje nepravilnosti po zapisniku inspekcije” iz tekuće budžetske rezerve je plaćeno 2,5 miliona dinara, dok je za TV prenos sednica izdvojeno 3.625.000 dinara.

U Izveštaju o izvršenju budžeta Valjeva za prvih šest meseci piše da je za “program 4, 7 i 15” isplaćeno 5,7 miliona dinara. Nije precizirano kome ili za šta je plaćeno, ali u Odluci o budžetu program 4 je razvoj turizma; program 7 je organizacija saobraćaja i saobraćajne infraastrukture; dok je program 15 opšte usluge lokalne samouprave. Za svaki od ova tri programa postoje već izdvojena sredstva u budžetu.

PROČITAJTE JOŠ: VLAST MORA DA PONIŠTI TENDER ZA PKB, BEOGRAĐANI OŠTEĆENI ZA 341 MILION EVRA!

Takođe je nejasno za koje projekte udruženja građana je iz tekuće budžetske rezerve izdvojeno milion dinara s obzirom na to da su u budžetu planirana sredstva za sufinansiranje projekata udruženja građana.

“Prateći troškovi dočeka Srpske nove godine”, bez preciziranja o kojim troškovima je reč, plaćeni su oko 730 hiljada dinara. Kolubarske.rs su ranije pisale da je Valjevce doček Srpske nove godine koštao oko 2,5 miliona dinara i to 1,5 milion dinara koncert Šabana Šaulića i još oko milion dinara za obezbeđenje, reklame i ručkove…

Iz tekuće budžetske rezerve je plaćeno 862 hiljade dinara za film “Čarape kralja Petra”, Lazara Ristovskog. Kolubarske.rs su ranije pisale da je iz budžeta grada za ovaj film izdvojeno 2.850.000 dinara i to sa budžetske pozicije “ostale stručne usluge” i to bez raspisane javne nabavke. Sa ovih 862 hiljade iz tekuće budžetske rezerve Valjevo je za “Čarape kralja Petra” platilo 3,7 miliona dinara. Za sada.

Iz tekuću budžetske rezerve za “reprezentaciju i novčane kazne” plaćeno je blizu 1,8 miliona dinara, za “projekat OŠ Milovan Glišić” izdvojeno je 700 hiljada dinara, dok je iz tekuće budžetske rezerve “sanacija poda kotlarnice u OŠ Milovan Glišić” plaćena 1,1 milion dinara.

Iz tekuće budžetske rezerve davan je novac pojedinim sportskim klubovima, finansiran je program unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima, kupovane su zastave, koje su koštale 584 hiljade dinara, a za koje takođe nije sproveden postupak javnih nabavki…

S obzirom na to da pojedine isplate iz tekuće budžetske rezerve nisu preciznije opisane, Kolubarske.rs su, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražile dodatne podatke i dokumenta.

PROČITAJTE JOŠ: OPROBANI RECEPT ALEKSANDRA VUČIĆA: PREKO BOLESNE DECE DO CILJA

(izvor: kolubarske.rs)

Comments

comments