Društvo

Rektorka Univerziteta u Beogradu održala lekciju Šarčeviću!

Prošlo je nedelju dana otkad je ministar prosvete Mladen Šarčević pljucnuo po profesorima Univerziteta u Beogradu koji su podržali aktuelne građanske proteste, ocenivši da na toj listi “nema ozbiljnih imena” i da je “od tih 610 pola penzionera i pola nekih mladih istraživača, počeli tek juče da rade”. Od tad je cifra značajno porasla, studenti i protestanti glasno zahtevaju Šarčevićevu ostavku, a konačno je stigao i odgovor rektorke Ivanke Popović.

Rektorka Univerziteta u Beogradu nije padala u vatru zbog uvreda ministra, već je rešila da mu kratko i jasno održi lekciju u četiri tačke – njeno saopštenje prenosimo vam u celini.

PROČITAJTE JOŠ: ZBOG IZGRADNJE MHE GRAĐANI PETROVCA MOGU DA OSTANU BEZ PIJAĆE VODE!

“Povodom nedavnog komentara ministra Šarčevića o učešću akademske zajednice u subotnjim protestima, smatram da je potrebno podsetiti na sledeće:

1. Ustavom Republike Srbije svakom građaninu i građanki zajamčena je sloboda mišljenja, izražavanja, mirnog okupljanja, kao i upućivanja peticija. Ta prava pripadaju i članovima akademske zajednice, uz obavezu da unutar univerziteta deluju politički neutralno.

2. Zakon o visokom obrazovanju definiše principe na kojima se zasniva delatnost visokog obrazovanja. Među njima su: otvorenost prema javnosti i građanima, uvažavanje humanističkih i demokratskih vrednosti nacionalne i evropske tradicije, i poštovanje ljudskih prava i građanskih sloboda.

3. Univerzitet u svom Kodeksu profesionalne etike podržava i podstiče slobodu mišljenja i izražavanja članova univerzitetske zajednice. Shodno tome, članovi akademske zajednice imaju pravo na javno istupanje i slobodu izražavanja, uključujući i nastupe pred publikom i u sredstvima javne komunikacije.

4. Ličnost svakog člana univerzitetske zajednice, koju čine nastavno i naučno osoblje, studenti, saradnici i vannastavno osoblje, mora uvek da bude poštovana, u skladu sa ustavnim i zakonskim jemstvima integriteta, dostojanstva i prava na privatnost.

PROČITAJTE JOŠ: “NEKA BUDE ŠTO VIŠE SPOTOVA SNS, DOPRINEĆE RAZVOJU PROTESTA”

prof. dr Ivanka Popović

rektorka Univerziteta u Beogradu”

PROČITAJTE JOŠ: BRNABIĆ POKUŠALA DA PONIZI PROFESORE, PA UNIZILA SAMU SEBE!

(izvor: noizz.rs)

Comments

comments