Društvo

REM dao zeleno svetlo za kršenje zakona tokom predizborne kampanje

Uprkos brojnim apelima i protivljenju stručne zajednice, Savet REM-a je istrajao u svom ranije zacrtanom planu i doneo preporuku a ne pravilnik o izveštavanju komercijalnih radio i TV stanic, čime ih je oslobodio poštovanja obavezujućih pravila za izveštavanje tokom predizborne kampanje.

Oslobodivši komercijalne emitere, REM je i sebe oslobodio od obaveze da detaljnije nadzire rad privatnih emitera u vreme predizborne kampanje.

Istraživanja sprovedena tokom prethodnih izbornih perioda nedvosmisleno su pokazala da privatni mediji, naklonjeni vladajućoj partiji, su drastično tokom prethodnih izbora kršili svoje zakonske obaveze o ravnomernom predstavljanju kandidata. Savet REM-a kao što nije tada reagovao i izricao zakonom previđene mere, čak je i odbio da javnost izveštava o rezultatima svojih monitoringa, neće ni sada.

Bilo je za očekivati da novoizabrani članovi Saveta REM-a, neće moći da izdejstvuju neophodne korekcije dosadašnjih odluka starog saziva Saveta REM-a pre raspisivanja izbora.

Kao što su idejni tvorci regulatorne politike REM-a i zamislili pre više od godinu dana, kada je iznenada povučen Pravilnik o obavezama medija tokom predizborne kampanje koji je važio za sve elektronske medije, komercijalni mediji su sada i definitivno izuzeti od detaljnije obavezujuće regulative, dok je za javne medijske servise donet poseban pravilnik.

Nijedan od ova dva dokumenta ne može se pohvaliti kvalitetom, a oba sadrže nedovoljno precizne odredbe, pa čak i jednu kontradiktornu, koja do sada nije postojala i kojom se uvodi kriterijum „o značaju političkih stranaka i kandidata, odnosno o značaju događaja u kojima oni učestvuju”.

Kada su doneli ovu preporuku i odredbu morali su do obrate pažnju i da znaju da takva preporuka nema uporište u zakonu i da je protivrečna odredbi kojom se elektronskim medijima nalaže da tokom predizborne kampanje kandidatima „obezbede zastupljenost bez diskriminacije“ (član 47 Zakona o elektronskim medijima).

Imajući u vidu da je zakon kršen na svakom koraku u vreme kada je postojao obavezujući pravilnik za sve elektronske medije, postavlja se pitanje šta možemo da očekujemo sada kada će komercijalne televizije biti izuzete od konkretnih obavezujućih pravila, a samim tim i od striktnije kontrole REM-a.

Skoro pa je jasno da se u predstojećem periodu na već haotičnoj medijskoj sceni u Srbiji, gde se novinarima preti, pale im se kuće, zastrašuju se, protiv pojedinih TV stanica se vodi otvorena hajka itd., ništa neće promeniti. Onda je i sasvim razumljiva izjava predsednika Vučića u kojoj, dok potpisuje dokument o raspisivanju izbora, poziva na “borbenu ali mirnu” kampanju u kojoj će ljudi moći sami da donesu sud o politici koja je prethodila, ali i o politici koja treba da doprinese boljoj budućnost za naše građane”.

Comments

comments