Društvo

Vučić i fabrika čokolade

Švajcarska kompanija Bari Kalbo (Barry Callebout), položila je danas kamen temeljac svoje fabrike čokolade uz prisustvo predsednika Aleksandra Vučića, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora i predstavnika “Beri Kalboa”.

“Bari Kalbo” je od države Srbije dobila 12 miliona evra subvencija za taj projekat a oni su se zauzvrat obavezali da zaposle najmanje 100 novih radnika, što znači da subvencija iznosi možda rekordnih 120.000 evra po radnom mestu, što se jasno vidi iz ugovora te kompanije sa Ministarstvom privrede.

Kako se vidi iz ugovora, Bari Kalbo je u 2018. godini imao konsolidovani prihod od preko 3,2 milijarde evra. Država Srbija je ipak odlučila da ovom švajcarskom proizvođaču treba pomoć, pa je subvencijom pokrila 26,67 odsto troškova ulaganja u pogon za proizvodnju čokolade i kakao proizvoda u Novom Sadu.

Direktor fabrike u Novom Sadu Stojan Kemera rekao je danas da će se u proizvodnji koristiti sirovine iz Srbije i da će ona klijente u Srbiji i drugim zemljama, kao što su poslastičari i pekari, snabdevati kvalitetnim prozvodima.

Novozaposleni radnici Bari Kalboa u Srbiji će imati osnovnu zaradu koja je najmanje za 20 odsto veća od minimalca, navodi se u ugovoru.

Subvencija će biti isplaćena Bari Kalbou u pet godišnjih tranši, od 2020. do 2024. godine, a najveća pojedinačna tranša od 8,24 miliona evra treba da bude isplaćena sledeće godine.

“Beri Kalebo je dokaz velikog uspeha. Biće njihova najveća i najlepša fabrika u Jugoistočnoj Evropi”, rekao je Vučić.

Ovoj kompaniji je takođe poklonjeno zemljište za izgradnju fabrike od dva hektara i devet ari ugovorom koji je potpisan u septembru 2019. godine.

Bari Kalbo je vodeći proizvođač čokolade i kakao proizvoda koji posluje u više od 30 zemalja i zapošljava 11.570 radnika u okviru cele grupacije.

 

 

Comments

comments