Društvo

Režirao propadanje fabrike: TOMIN ORTAK pokušava da otme 47 MILIONA EVRA!

Bugarski tajkun i ortak Tomislava Nikolića, Cvetan Vasilev pokušava da otme čak 47 miliona evra, što kroz fiktivne zajmove i lažne investicije, što kroz opremu, iz Srpske fabrike stakla u Paraćinu koju je doveo na ivicu propasti.

Dugačak je spisak finansijskih malverzacija Vasileva u staklari i treba ih se podsećati sve dok ne bude odgovarao za svoje postupke. Sunovrat Srpske fabrike stakla počeo je pre 11 godina kada ju je preuzela bugarska staklara “Rubin” da bi potpuni slom usledio 2012. godine nakon što je njen vlasnik postao Vasilev. Dugovi su porasli čak 70 puta. Nekadašnji gigant srpske privrede samo EPS-u i „Srbijagasu“ duguje skoro 50 miliona evra. U međuvremenu, otpušteno je čak 230 od 825 radnika. Od 20 peći nabavljenih još 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, koje su predstavljale najveću snagu fabrike, samo dve su još u funkciji: ostale su ili ugašene ili prodate u staro gvožđe usled nedomaćinskog poslovanja bugarskog tajkuna.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆEVO SMEŽURANO M*DO – VOJISLAV ŠEŠELJ

Takođe, Vasilev je izmišljao i lažne investicije. Tako se pozivao na svog sunarodnika, milionera Emilijana Gebreva koji će, navodno, paraćinsku fabriku podići na noge. Međutim, to je Gebrev odlučno demantovao. U januaru ove godine staklara je otišla u stečaj zbog duga od 47 miliona evra, koji potražuje čačanska firma „Veksilium“, iza koje stoji, ni manje ni više, nego sam Vasilev. Bugarski megaloman hteo je da uništi SFS i da opere novac iz svoje Korp banke i da preko prodaje opreme izvuče pare iz fabrike. Pored toga, Vasilev (na slici ispod, u odelu) je hteo da uništi sve poverioce SFS-a i tako omogući potpuni ulaz na tržište fabrikama stakla iz Hrvatske koje su paraćinskoj staklari jedini konkurenti na tržištu.

Međutim, srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal posumnjalo je da je propadanje fabrike lažno. Pokrenuta je istraga protiv Vasileva zbog sumnje da je izazvao lažni stečaj. Tog stava su i radnici i rukovodstvo SFS, koji su odlučili da se bore protiv propasti fabrike i zahtevaju istragu protiv bugarskih „partnera“ i bivšeg rukovodstva preduzeća.

PROČITAJTE JOŠ: ANDREJ VUČIĆ JE STVARNI GRADONAČELNIK NOVOG SADA I NALOŽIO JE POTRČKU VUČEVIĆU DA SRUŠI SPENS!

Vasilev je po finansijskim mahinacijama poznat i u svojoj otadžbini odakle je 2014. pobegao u Srbiju u strahu od poternice koju je za njim raspisalo tamošnje tužilaštvo.

Zanimljivo je da se, bez obzira na sve dokumentovane malverzacije, Vasilev i dalje slobodno kreće po Beogradu, ima obezbeđenje i živi u vili na Senjaku. Postavlja se pitanje da li takav čovek zaslužuje azil i državljanstvo Srbije?

Odluka o stečaju u septembru

U kragujevačkom sudu traje postupak u kojem će biti odlučeno da li će u SFS biti uveden stečaj. Poslednje ročište održano je u julu, a kako je “Blic” pisao, na njemu je advokat Vasileva tražio izuzeće sudije. Sledeće ročište održaće se u septembru i na njemu se očekuje konačna odluka o stečaju.

Donator fondacije Dragice Nikolić

Vasilev je poznat i kao ortak bivšeg predsednika Tomislava Nikolića sa kojim je imao i konkretne poslovne poduhvate.

Naime, Nikolić je za portal Insajder.net potvrdio da je vlasnik SFS bio tokom poplava 2014. jedan od donatora fondacije njegove supruge Dragice Nikolić. Nikolić je, međutim, naveo da je donacija uplaćena pre nego što je za Vasilevim raspisana poternica.

PROČITAJTE JOŠ: ZLATNO DOBA: POLJOPRIVREDNICI BLOKIRAJU PUTEVE, PROSVETARI NAJAVLJUJU TALAS ŠTRAJKOVA ZA SEPTEMBAR!

(izvor: blic.rs)

Comments

comments