Društvo

Rovčanin bi po zakonu morao da bude u penziji, a i dalje prima platu od MILION mesečno!

Bivši direktor SMATSA Radojica Rovčanin i dalje prima platu od neverovatnih 1.054.000 dinara, iako odavno nije direktor i iako je morao da ode u penziju u maju ove godine.

Rovčanin, koji je sa mesta direktora Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) smenjen 15. januara, po sili zakona morao je 29. maja ove godine da ode u penziju jer je navršio 65 godina života i više od 15 godina staža, što propisuje Zakon o radu, član 175, stav 2. Rovčaninu je u ovom slučaju produžen ugovor o radu jer, prema menadžerskom ugovoru koji je potpisao sam sa sobom dok je još bio direktor, on godinu dana nakon smene prima direktorsku platu od čak 1.054.000 dinara. Kada su mediji u januaru pisali o njegovom menadžerskom ugovoru, SMATSA je decidirano navela da će ugovor prestati da važi ukoliko Rovčanin ispuni uslove za penziju. Bivši direktor je uslove za penziju ispunio, a “zlatni padobran” mu je ipak produžen.

PROČITAJTE JOŠ: SLINA JE NAJSREĆNIJI ČOVEK U SRBIJI: GAZDA MU JE KONAČNO DOZVOLIO DA OBUČE KABANICU!

Privilegiju dobijanja direktorske plate i nakon smene s tog radnog mesta, Rovčanin je dogovorio sa sindikatima prilikom izrade novog kolektivnog ugovora u kojem je za sebe osigurao da, ukoliko ostane bez funkcije, ne ostane i bez milionske plate. Kada je u januaru smenjen sa direktorske pozicije u Kontroli letenja, Radojica Rovčanin premešten je na mesto savetnika. Ipak, zbog ugovora koji je sam sačinio, on ne prima platu za poslove savetnika, već onu direktorsku, koja je znatno veća od one koja mu, po zakonu, pripada. Izvor iz Kontrole letenja tada je ovaj Rovčaninov potez okarakterisao kao “ličnu materijalnu zaštitu”.

– Razlog za to treba tražiti u tome što je od samog postavljenja ušao u sukob sa tadašnjim članovima Nadzornog odbora i bojao se da to neslaganje može da ga košta funkcije. Zato je, čim je zaseo u jednu od najplaćenijih fotelja u Srbiji, izmenio kolektivni ugovor i sebe zaštitio – rečeno nam je u januaru ove godine.

Da cela situacija bude još komičnija, Rovčanin je sporni ugovor potpisao sam sa sobom jer to nisu želeli da urade predstavnici Nadzornog odbora. Pored njega, mogućnost da nakon napuštanja funkcije, godinu dana prima platu koju je imao pre smene, ima i zamenik direktora SMATSA.

PROČITAJTE JOŠ: BATA GAŠIĆ ZAPRETIO: “PRODAJ TELEVIZIJU ILI NEMA NOVCA IZ BUDŽETA”

– Rovčanin je i zamenika stavio u istu kategoriju, da samo njegov privilegovan položaj ne bi bio zaposlenima trn u oku. Za sve ostale menadžere, po kolektivnom ugovoru, definisano je da šest meseci imaju ovu materijalnu zaštitu. Nakon njegove smene, postoji inicijativa da se suspenduje ovaj menadžerski ugovor, ali to je nemoguće bez izmene kolektivnog ugovora – rekao je tada izvor upućen u dešavanja u Kontroli letenja.

Još tada nam je zvanično i iz SMATSA potvrđena ova informacija, ali nam je i rečeno da će Rovčanin, ukoliko tokom tih 12 meseci ispuni oba uslova za odlazak u penziju, ostati bez “osigurane” plate.

– Nadzorni odbor, na predlog Vlade, imenovao je 15. januara Predraga Jovanovića na mesto v. d. direktora SMATSA. Tada je i razrešen funkcije Radojica Rovčanin, koji je raspoređen na mesto savetnika u sistemu kontrole letenja. I pored razrešenja sa direktorske funkcije, po kolektivnom ugovoru, on u narednih 12 meseci ima pravo da prima zaradu koju bi ostvario na radnom mestu, pre premeštanja, što je u konkretnom slučaju zarada direktora SMATSA. Ukoliko Rovčanin bude tokom tih 12 meseci ispunio oba uslova za odlazak u penziju, važnost ove odredbe može da prestane – kazali su u PR službi SMATSA.

U SMATSA se ne javljaju

“Blic” je pokušao da stupi u kontakt sa nadležnima u Kontroli letenja i pita ih zbog čega menadžerski ugovor Radojice Rovčanina i dalje važi, ali se do sada niko nije javio na brojeve poznate redakciji.

PROČITAJTE JOŠ: NAPREDNI BEOGRADSKI BUDŽET: ZA JARBOLE 406 MILIONA, ZA VRTIĆE I ŠKOLE – NULA DINARA!

(izvor: blic.rs)

Comments

comments