Društvo

RTV i sama priznala cenzuru: Na našim kanalima nema mesta za Vidojkovića

Neprimerene reči i elementi predizbornog programa – navodni su razlozi su zbog kojih je emisija Otkopčano, u kojoj je trebalo da gostuje pisac i novinar Marko Vidojković, skinuta s programa RTV 6. februara, potvrdio je glavni i odgovorni urednik Prvog programa RTV Nenad Ćaćić. Vidojković demantuje da je izgovorio bilo šta neprimereno javnom servisu.

Nenad Ćaćić je ovo objašnjenje izneo članovima Programskog saveta RTV na sednici 14. marta, stoji u zapisniku sa te sednice koji je sinoć usvojio Programski savet, a u koji je Cenzolovka imala uvid.

PROČITAJTE JOŠ: NA POPRAVKU ZGRADE TROŠE MILIONE, LJUDI ODLAZE, A PREDSEDNIK OPŠTINE PUTUJE EVROPOM!

U zapisniku se navodi i da je Ćaćić članovima Programskog saveta rekao da je upravo on doneo odluku o neemitovanju ranije snimljene autorske emisije Blaža Popovića, kao i odluku o tome da umesto emisije s Vidojkovićem, u tom terminu bude emitovan intervju s jeromonahom Kirilom.

Izvin’te, da li je neko raspoložen da objasni cenzuru?

Nakon naprasnog skidanja Popovićeve emisije, 6. februara, iz RTV niko nije želeo da pruži objašnjenje za taj potez, pa čak ni, prema saznanjima Cenzolovke, samom autoru emisije. Nedelju dana nakon skidanje emisije, članovi Programskog saveta RTV nameravali su da o tome pitaju programsku direktorku RTV, Sonju Kokotović Zečević, ali se ona, zbog bolesti, nije pojavila na toj sednici.

mar

Predsednica Saveta Maja Petrović prenela je tada članovima Saveta objašnjenje, koje je dobila od direktorke programa, da je 6. februara „nekoliko emisija RTV nije emitovano po rasporedu zbog prenosa sportskog događaja“. Taj sportski događaj, kako je pokazala naša analiza, nije mogao da utiče na emitovanje emisije Otkopčano.

Priliku da zvaničnim objašnjenjem za neemitovanje emisije Otkopčano članovi Programskog saveta dobili su više od mesec dana nakon tog događaja – na sednici održanoj 14. marta. Na toj sednici bili su prisutni i programska direktorka i glavni i odgovorni urednik Prvog programa RTV.

O toj temi razgovaralo se pod tačkom „razno“ i to nakon što je, čitamo zapisnik, programska direktorka iznela reagovanje na Cenzolovkin tekst „Direktorka programa RTV nije došla da Programskom savetu objasni otkazivanje emisije Otkopčano“.

„Priznati“ sveštenik umesto „nevaspitanog“ pisca

Zapisnik, takođe, potvrđuje saznanja Cenzolovke o tome da je odluka o skidanju emisije Otkopčano s programa doneta na dan emitovanja, u toku popodnevnih časova. Navodeći da je to bila njegova odluka, Ćaćić (na slici ispod, levo) je članovima Programskog saveta, međutim, ponudio zanimljivo objašnjenje o tome šta ga je konkretno navelo na iznenadnu promenu programske sheme za 6. februar.

„Emisija je najavljena (promo spot za Otkopčano u međuvremenu je inače obrisan sa Jutjub kanala RTV-prim.a), međutim, tog dana oko 15 časova je primljena vest da je preminuo priznati (!) sveštenik sa Hilandara koji je dao poslednji intervju za RTV. Saopštio je (Nenad Ćaćić-prim.a) da je doneo odluku da se najavljena emisija ne emituje i da se u terminu emisije Otkopčano emituje repriza emisije Hiladarsko vekovanje“, piše u zapisniku sa sednice Programskog saveta održane 14. marta.

Iz zabeleženog izlaganja glavnog urednika Prvog programa RTV nije, međutim, najjasnije da li bi pomenuti intervju bio svakako emitovan tog dana, bez obzira na to ko je bio najavljen kao gost u Popovićevoj emisiji. Ipak, o onome što je Ćaćić naveo o emisiji s Markom Vidojkovićem prilično je jasno da je ona prosto bila osuđena za skidanje, čak i da nije bilo potresne vesti koju je Ćaćić primio oko 15 časova.

„Nakon što je pregledao najavljenu emisiju Oktopčano“, navodi se zapisniku Ćaćićevo izlaganje, “ustanovio je da je okviru emisije bilo neprimerenih reči i sadržani elementi (oko 5 min.) predizborne kampanje, kojim emitovanjem bi prekršili zakon. Gledaoci su bili obavešteni u Vestima i putem kajrona o navedenoj promeni.“

PROČITAJTE JOŠ: KUKAVICA: SNS-OVAC DAO OSTAVKU I POBEGAO IZ OPŠTINE POSLE POZIVA NOVINARA!

Šta smo, dakle, ovde imali? RTV je odlučio da, umesto emisije Otkopčano, emituje intervju s jeromonahom Kirilom, koji je preminuo tog dana, budući da je upravo RTV s njim uradio poslednji intervju. A pritom je ustanovljeno da bi emitovanjem emisije s Markom Vidojkovićem bio prekršen zakon, a REM-u bi se možda dalo razloga da se naprasno probudi i reaguje i zbog „neprimerenih reči“. Sve u svemu, za skidanje emisije, ergo, postojao i dovoljan razlog ali i izgovor.

Iz zaključka koji je usvojio Programski savet vidi da je članovima tog tela ipak sve bilo jasno u Ćaćićevom izlaganju:

„Programski savet je dobio objašnjenje. Emisija nije emitovana jer nije bila u skladu sa standardima i dogovorenom uređivačkom politikom i nije bila pogodna za emitovanje u datom terminu“.

PROČITAJTE JOŠ: NAPREDNJAČKI PLAN KONTRAMITINGA U NIŠU: VUČIĆA DOČEKUJE 10 HILJADA SNS-OVACA!

(izvor: cenzolovka.rs)

Comments

comments