Društvo

Rumunski kriminalac dobio posao od Ministarstva finansija!

Ministarstvo finansija dodelilo je ugovor vredan malo više od milion evra grupi ponuđača, među kojima se nalazila i kompanija kontroverznog rumunskog biznismena Sebastiana Gice.

U trenutku kada je državna sekretarka Ministarstva finansija Andrijana Ćurčić potpisala odluku o dodeli ugovora, 7. aprila 2017. godine, Gica je već nekoliko meseci bio u bekstvu od rumunskih istražnih organa.

NJega u Rumuniji potražuju zbog sumnji da je izvršio niz krivičnih dela, a jedna od glavnih optužbi sumnjiči ga da je od drugih rumunskih IT kompanija zahtevao mito kako bi im namestio ugovore sa državom. Ugovor koji je potpisao sa srpskim Ministarstvom finansija vredan malo manje od 120 miliona dinara upravo se odnosio na nabavku menadžerskog informacionog sistema i prateće računarske opreme.

U trenutku kada je Gici dodeljen ugovor, rumunski, ali i domaći mediji su spekulisali da se on krije u Beogradu, što je i potvrđeno kada je nedelju dana kasnije uhapšen u srpskoj prestonici sa falsifikovanim slovenačkim ispravama na ime Aleksandar Ivanović.

Gicina firma „Teamnet International SA“, posao je dobila zajedno sa preduzećem „Prointer IT Solutions and Services d.o.o“. Direktor ovog preduzeća je Slobodan Kvrgić, za kojeg je 2015. godine bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić tvrdio da je izuzetno blizak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom. Kvrgićeve firme, tvrdio je Pajtić, kontrolišu kompletno tržište informacionih tehnologija u javnom sektoru od dolaska Srpske napredne stranke na vlast.

Još jedna stvar vezuje Kvrgića i Vučića. Prema podacima do kojih je istražujući imovinsku kartu predsednika došao portal KRIK, Kvrgić je u maju 2013. godine prodao stan od 104 kvadratna metra na Novom Beogradu Vučićevoj supruzi Tamari Đukanović.

Kako je pisao Insajder, Kvrgićeva kompanija Prointer beleži ogroman rast poslednjih godina, i to zahvaljujući sve većem broju poslova koje dobija od državnih preduzeća i institucija. Ova kompanija je u poslednje tri godine pobedila na oko 250 tendera, a tokom decembra 2016. gotovo svakog radnog dana dobijala jedan posao od države, odnosno od javnih i državnih preduzeća i institucija.

Sebastian Gica, koji je zajedno sa Kvrgićem dobio posao od Ministarstva finansija, nedugo nakon hapšenja je pušten na slobodu pošto je uplatio 200.000 evra jemstva. Njemu je tom prilikom oduzet pasoš i naloženo mu je da se svake dve nedelje javlja u policijsku stanicu. Paralelno, pred Višim sudom u Beogradu započet je ekstradicioni postupak koji je i dalje u toku.

Rumunija je za Gicom raspisala međunarodnu poternicu zbog ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija. Bogatstvo je stekao baveći se informacionim tehnologijama.

Pre bekstva krajem 2016. godine bio je član skupštinskog odbora koji nadgleda aktivnosti rumunske obaveštajne službe. Jedan je od osnivača desno orijentisane Ujedinjene partije Rumunije (PRU) a rumunski mediji su navodili da je blizak prijatelj bivšeg rumunskog premijera Viktora Ponte.

Ponta je nedavno dobio državljanstvo Srbije, a za rumunsku agenciju Adjerpres je početkom godine izjavio da je počasni savetnik Aleksandra Vučića od 2016. godine.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments